SEO som konfliktvapen – Unionen vs Peak Partners

Fackförbundet Unionen tar till Google som vapen i konflikt mot Focus CRS och Peak Partners.

I krig och kärlek är allt tillåtet och i arbetsmarknadskonflikter brukar inga vapen sparas. Men mig veterligt är Unionens grepp mot Peak Partners som är ägare och, enligt Unionen, enda kund till callcenter-företaget Focus CRS, det första exemplet på att Googles sökresultat aktivt tas i bruk i en strejk. I fredags eftermiddag öppnade Unionen en sida som fungerar som samlingssida för aktivitet kring Peak Partners i sociala media.

Google-resultatet för såväl Focus CRS som för ägarföretaget Peak Partners, förses därmed med en sorts virtuell version av strejkvakter. Fast snarare den amerikanska bilden av strejkvakten, än den svenska. De svenska strejkvakterna har gröna reflexvästar på sig och fikar i solen utanför Focus CRS-kontoret, som verkar ligga på en avsides industriparkering som det finns så många av runt om i Sverige.

Ägarföretaget Peak Parters verkar ha haft som plan att öppna sitt callcenter-företag på en ort där det inte finns så många möjligheter att välja mellan arbetsgivarna. Hotet om att stänga ner Focus CRS verksamhet nu när det krånglar till sig är säkert inte tomt på något sätt och då är det kanske inte alls så konstigt om Unionen skruvar upp volymen.

Så kan Unionen stärka sin sida om Peak Partners

Unionen ska dock få några gratis tips här, om det här ska bli en metod som de tänker använda i framtiden kan det nämligen löna sig att stärka den här typen av sidor lite, SEO-mässigt.

  1. Använd en kortare, och mer fokuserad Title-text

    Den nuvarande – Reaktioner på sociala medier mot Peak Partners vägran att teckna kollektivavtal – är lite lång. 55-60 tecken är vad man har på sig, och det vore bättre att lägga huvudfrasen (Peak Partners) tidigare i texten.
  2. Kortare, mer fokuserad <h1>-rubrik

    Även <h1>-rubriken är lite för lång. Den skulle gott kunna delas upp i en <h1>Peak Partners</h1> och en <h2> med nuvarande rubrik-innehåll.
  3. <h3>-rubriker med Peak Partners och Fokus CRS ovanför widget-ytorna

    Sätt egna <h3>-rubriker med de aktuella sökfraserna ovanför respektive widget-yta på sidan. Gärna med en textförklaring av vad som syns där under. Detta eftersom Google bör kunna hitta mer text på kampanjsidan, men inte kommer åt denna via de javascript som används.

Med tanke på hur obekväma företag är med att ha negativa träffar i sina sökresultat, så tror jag att Unionen här har startat en trend. Egentligen är det bara märkligt att den kommer igång först nu.

SEO och särskilt reputation management kommer att bli allt viktigare PR-verktyg framöver.

Förutom att jobba för att placera sidan om Peak Partners, så köper Unionen AdWords för företagets namn: