SEO-specialist hos Agent Interactive

Nu byter jag jobb och i viss mån liv. Från fristående konsult till heltidsarbetande SEO-specialist hos Agent Interactive. Det är ett stort steg, men ett jag gärna tar. Jag har under året hållit workshops kring sökmotoroptimering tillsammans med Agent Interactive, och vi har samma syn på såväl sökmotoroptimering som transperens kring arbetet med att höja kundens omsättning. Agent Interactive har gjort sig kända som en uppstickare inom affiliate-marknadsföring, och nu ska de bli lika kända vad gäller sökmotoroptimering.

Uppdatering: Jag och Agent Interactive gick skilda vägar i juli 2009. Men tankarna i den här texten är fortfarande giltiga, så artikeln får ligga kvar.

Sökmotoroptimering enligt Agent Interactive kommer nämligen inte ske enligt de gamla invanda modellerna. Det handlar inte längre om enbart konsultande, och det handlar definitivt inte om att köpa in sig i länkpaket och länkstrategier. Då hade jag aldrig ens övervägt erbjudandet. Istället ska vi tillsammans pröva någonting helt nytt: Resultatbaserad sökmotoroptimering!

Det finns en massa luft i SEO-branschen. Konsulttimmar som inte ger några resultat i slutänden, garantier på sökfraser som som inte ger kvalitativ trafik, och framför allt det riktigt stora luftslottet: sökmotorplaceringar som inte leder till avslut. För till vilken nytta är tusentals referenser från Google om de inte konverterar i affärer? Genom att spåra trafiken från sökmotorerna från första besök och ända fram till avslut kan Agent Interactives kunder enkelt se att arbetet med sökmotoroptimeringen har givit resultat, vilka termer som ger trafik och framför allt (och viktigast) vilka söktermer som i slutändan leder fram till avslut.

Spårningen sker med hjälp av Agent Interactives egenutvecklade spårningsverktyg AdTrax som används inom Agent Interactives affiliate-nätverk. AdTrax har redan från början kunnat spåra leads från sökmotorerna ända fram till affär på kundens sajt. I AdTrax är sökmotorerna redan från start fördefinierade som trafikkällor, och man kan därför väldigt enkelt ta fram rapporter på vilka söktermer som ger trafik, och i vilken grad de i slutändan leder till affär (se skärmdump längst ner i den här texten).

Tanken bakom resultatbaserad sökmotoroptimering är alltså att kunden inte betalar för själva sökmotoroptimeringsarbetet, utan bara betalar för resultatet i form av en avgift per avslutad affär som har kommit efter en sökning hos någon av sökmotorerna. Agent Interactive arbetar redan enligt denna metod kring sökmotorannonsering, där kunderna aldrig betalar per klick, utan där Agent Interactive tar hela risken och kunden enbart betalar vid genomförd affär. På så sätt kan man nu som första företag presentera samma affärsmodell för alla former av sökmotormarknadsföring. Rätt självklart när man tänker på det. Konstigt att inte fler arbetar på det sättet egentligen. Om jag köpte sponsrade länkar skulle jag definitivt inte vilja betala för klick som inte ledde till ett avslut.

Som alla förstår kräver detta arbetssätt ett stort förtroende mellan kund och uppdragsgivare, och jag tror att Agent Interactive valde att arbeta med mig tack vare min höga svansföring vad gäller etik kring sökmotoroptimering. Det går bevisligen att lura till sig sökmotorresultat, men det går inte att lura kunderna att köpa något från webbplatser där de inte hittar fram till varorna de söker efter. En lyckad sökmotoroptimering kan inte bara göras utifrån, utan det handlar till väldigt stor del om kunskapsöverföring. Jag kommer att dela med mig efter bästa förmåga av mina kunskaper och erfarenheter, och i nära samarbete med kunderna genomföra det förändringar som krävs på sajten – alltifrån relativt enkla tekniska förändringar till strukturella förändringar av sidstrukturerna.

Resultatbaserad sökmotoroptimering utesluter visserligen kunder som inte har en webbutik eller saknar ett uttalat mål vad gäller signups eller leads på sin webbplats (på samma sätt som det knappast lönar sig för sådana sajter med affiliatemarknadsföring). Men det finns väldigt gott om sajter som gör affärer på webben och som idag inte når de resultat de borde vare sig vad gäller sökmotorplaceringar eller avslut via sökmotorreferenser, så jag är inte orolig för att få för lite att göra.

Dessutom kommer jag att hålla workshops tillsammans med affiliate-sajterna i nätverket. Såväl kunden som deras affiliates som Agent Interactive tjänar ju på att just deras affiliates placerar sig så högt som möjligt i sökmotorerna!

Redan den här veckan ska jag hålla min första inledande workshop med en kund som vill ha denna typ av sökmotoroptimering, och som har fått vänta över en månad på att jag ska börja. Sajten har idag väldigt lite organisk trafik från Google, och det kommer därför att bli extra roligt att ta sig an projektet.

Agent Interactives egen sajt då? Ja den ska bytas ut under veckan. Förhoppningsvis redan under dagen idag…

(Uppdatering 2007-11-20: det tog en dag längre, men nu är den nya sajten uppe.)

Här nedan ett utdrag ur statistiken över hur organisk sökmotortrafik har konverterat till beställningar på vin från Vinguiden.com. Det rör sig om otroligt många sökord, och jag har här bara samlat ett litet urval: