Sitemaps, sitemaps och ännu fler sitemaps

Sedan jag i veckan gruffade om Jajjas dolda sitemaps till sina egna och andra kunders sidor har jag börjat uppmärksamma att det långt ifrån bara är Jajja ibland de svenska SEO-företagen som gillar att arbeta med Sitemaps. MIGroup och SEO.se är två andra lika fina kålsupare.

Titta igenom topplistan över sökresultaten på ordet sökmotoroptimering. SEO.se och MIGroup är två fina exempel på SEO-företag som gillar att leka länkleken med kundernas sajter. Och de gör det med i pricip samma metoder som Altus använde, med den lilla skillnaden att dessa sitemaps oftast går att hitta, och inte ligger dolda bakom noscripts-kod eller pixellänkar.

Så här avslutan t.ex. den sitemap som MIG har lagt upp på Överlövsta Industriemballage:

Aluminiumdörrar Aluminiumfönster

Flyttfirma Garageportar

Persienner Ytterdörrar

Snöslungor Billiga flygresor

Hotell stockholm Bartenderutbildning

Sökmotoroptimering av MIG, som är marknadsledande inom sökmotoroptimering, sökmotorpositionering och annan internetmarknadsföring.

Jag tycker att det är så fruktansvärt dåligt. Eller billigt rättare sagt. Det saknar finess, och det är slött gjort av SEO-företagen. Halvhjärtat.

Usch.

Tänk om MIG istället för att jobba med sitemaps och noframes på frame-siter skulle lägga två strån i kors för att verkligen utföra någon typ av sökmotoroptimering åt kunden. Då kanske de skulle placera sig lite bättre på termer som [pallkrage med tryck] eller [laspallar].

Nej. SEO utan kunskapsöverföring är ingenting värt i längden. Mindre än ingenting. Åtimnstone ur kundens perspektiv. Däremot är årsavtal där SEO-företaget bara ett par gånger om året går in och ändrar i sitemap-filerna väldigt lönsamt för sökmotoroptimeringsföretagen.