Ska man få vara anonym?

Igår kväll uppstod en kort diskussion angående kommentarsregler på Twitter. Diskussionen initierades av @sokmotorkonsult som ifrågasatte hur @walternaeslund kunde hänga ut en anställd från Forsman & Bodenfors med hans IP-adress i det här inlägget. @britstakston och @Gamsun kom fort in i den de också.

Diskussionen rörde behovet av att få vara anonym på webben och i vilken grad och när man som sajtägare kan ta sig rätten att belysa identiteten bakom en anonym kommentar.

Jag gillar heller inte anonyma kommentarer som sprids i falska syften och har vid ett par tillfällen påtalat sådana när jag har kommit på dem. Det har oftast gällt kommentarer från påstått nöjda kunder eller kommentarer som enbart läggs för att försöka sprida ett reklambudskap från ett företag (ofta med väldigt lite relevans till den ursprungliga bloggposten). Inget av dessa beteenden är OK här på Nikke Index och jag har sedan länge förbjudit dem i mina kommentarsregler. Rent spam åker förstås ut direkt. Det behöver jag väl knappt nämna?

Samtidigt har jag all förståelse för att man ibland kan behöva vara anonym på Internet. Jag har valt en nästintill fullständig transparens men många som jag känner väl på internet har lika väl uppbyggda webbalias. Identiteter som är lika kända för oss andra som deras verkliga namn är i deras vardagsliv. Flera av dessa har valt att inte avslöja sina verkliga namn. Orsakerna kan vara flera, men det är deras val. Jag förstår dem. Min transparens är min egen och jag har ingen rätt att kräva att de ska välja samma väg.

Jag lämnar därför öppet för en viss anonymitet i mina uppdaterade kommentarsregler. Så här lyder de nu i all korthet: