Skapa en vettig länkstruktur inom din sajt!

Har du svårt att få sökmotorerna att förstå vad din sajt egentligen handlar om? Då bör du troligen börja med att se över sajtens interna länkstruktur.

Hur ser menyerna på din sajt ut? Består de av bilder? Har du byggt ihop en avancerad menystruktur utifrån javaskript som du har hittat på webben? Eller gör du rätt? Använder du text i länkarna inom sajten?

Om du har läst igenom de tidigare avsnitten i den här sökmotorskolan så har du säkert börjat förstå hur viktig texten är för en hög sökmotornärvaro. Och när det gäller länkar är det faktiskt viktigare än någonsin. Den text som är länkad till en sida är faktiskt (med några få undantag) den viktigaste ledtråden sökmotorerna har till vad sidan kan förväntas handla om!

Man pratar visserligen just nu inom sökoptimeringskretsar om att interna länkar är nedvärderade i sökresultaten, eller kommer att bli det ju mer Googles PageRank-system kommer fasas ut till förmån för någonting annat (TrustRank?), men ännu så länge är länkar viktiga, oavsett om de är interna eller externa, och det finns fortfarande fler sökmotorer än Google, och MSN Search är bara ett exempel på att länkad text är viktigare än någonsin!

Stringenta länkar

Vinguiden.com har nu i nästan tre år legat först på Google när man söker på röda viner och vita viner. Det är alls ingen slump. Länkarna inom sajten är hur klara som helst och Google vet precis vad sidan kan förväntas handla om när googlebot kommer fram till länkarna som ser ut så här:

röda viner

vita viner

(Den som verkligen vill göra sin hemläxa kan även studera hur title-taggen och rubrikerna ser ut på respektive svarssida.) Det viktiga ur ett sökmotorperspektiv är att det inte står i menyn. Eller Rödtjut.

Externa länkar med mycket kraft i

Nu skulle man ju visserligen kunna tänka sig att andra sajter länkar med ordet rödtjut. Sådana externa länkar ska vi ta upp senare, men jag kan redan nu säga att den länken visserligen skulle vara mer värd, men bara om ordet rödtjut skulle finnas nämnt på sidan som blev länkad. Skulle länkarna bli tillräckligt många skulle det dock ändå bita, även på sökmotorerna.

Gör en Google-sökning på de två orden klicka här:

www.google.se/search?hl=sv&q=klicka+h%C3%A4r

Jag är inte alls förvånad över resultatet. Adobes sida där man kan ladda ner Acrobat Reader har toppat den listan i evigheter nu, och det beror på att det finns så många tusen länkar till den sidan där den länkade texten är just klicka här.

Men nu gällde det länkning som du själv har styrsel över. Titta igenom din sajt och tänk efter hur du kan ändra de fasta länkelementen. Om du har en sida som handlar om webbhotell, och du vill att folk ska hitta dit när de söker så är det dumt att länka till sidan med någon annan text än just webbhotell, inte sant? Särskilt dumt är det att inte länka till den alls, nästan lika dumt är det att inte använda någon text alls i länken, alltså en bild eller att använda en text som inte avslöjar för såväl din besökare som för sökmotorerna vad sidan de kommer till kommer att handla om.

God design är inte ett giltigt själ till att glömma textlänkarna

Det finns förstås massor av anledningar till att inte alla sajter innehåller så mycket text och så många textlänkar som den här gör, och väldigt få, om ens några är giltiga över huvud taget. Det går nämligen hur bra som helst att visa bilder, men länka text om det är det man är ute efter.

Den som absolut envisas med att använda ett javaskript till sin sajtnavigering kan, genom att ägna några extra timmar åt sin sajt visa upp en version som inte kräver javaskript (och som kan tolkas både av sökmotorerna och av de användare som av någon anledning inte har javaskript påslaget i sin webbläsare. Sökmotorerna har idag blivit allt bättre på att hitta länkar i javaskript, men de kan fortfarande inte uttolka vilken text det är som är länkad. De hittar dit, men har inte fått någon ledning om vad länken egentligen hade för syfte.

Var inte för listig

Idag är det lätt att spåra väldigt mycket av vad dina besökare egentligen pysslar med på sajten. Det kan göras med sessions-IDn, räknelänkar, omdirigeringar av olika slag eller genom att låta cookies avgöra hur länkarna kommer att utformas. Allt sådant är av godo, men om du vill att sökmotorerna ska lägga dina sidor högt i sökresultaten kan sådana metoder vara rent idiotiska. Gör istället dina länkar så enkla som möjligt. Om du har styrsel över hur URLarna (webbaddresserna) ser ut, så gör dem korta och gärna relaterade till de ord du använder i länkarna. Kan du det inte så se åtminståne till att adresserna har så få parametrar som möjligt. Helst inte fler än två, och låt ingen av dessa parametrars namn eller värden överstiga fem positioner.

Det kan fungera ändå, men det blir mycket svårare, och när man vill sökmotoroptimera sin sajt, är det dumt att chansa på någon enda punkt.