Släpp ut Kareem Amer!

Det är fantastiskt att se det stöd som hela den internationella bloggosfären ger för yttrandefriheten och för Kareem Amer, den egyptiska bloggaren som i veckan dömdes till fyra års fängelse för sitt bloggande. Det är modigt att ge uttryck för regimkritiska åsikter i ett land som är kännt för att systematiskt bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter. Nikke Index stöder förstås helhjärtat båda kampanjerna för hans omedelbara frisläppande.

Jag lägger mig, förstås inte alls i vad det är som den före detta juridikstudenten Abd al-Karim Nabil Suleiman skriver. Det är rätten att få uttrycka en åsikt som jag stödjer, även om jag har på känn att jag skulle gilla honom. Jag gillar oftast frispråkiga människor.

Jag har själv råkat i blåsväder på grund av bloggande, om än på en helt annan nivå, och dessutom med lycklig utgång där företaget som ville stämma mig så smångingom lade sig platt utan ändringar i innehållet på den här sajten. Jag skäms över att jag inte har engagerat mig tidigare. Det ska jag förstås omedelbart råda bot på genom att sprida budskapet om Kareem Amers öde så långt jag bara kan.

Repressiva regimer som den egyptiska, brukar då och då klämma åt sina minst farliga kritiker. Det har brukat vara att bra sätt att få tyst på gräsrotskritik, och den här gången har man valt ut en lagom oansenlig bloggare.

Men man har inte räknat med bloggosfärens internationella vikänsla. Att kasta en bloggare i fängelse är ett svart skynke för alla andra som har valt att under eget eller taget namn uttrycka sina åsikter. Nu skyndar bloggare från alla länder till Kareem Amers försvar, och ger hans blogg långt mer uppmärksamhet än den någonsin tidigare har fått.

Även traditionella media har tagit upp saken på i högre utsträckning än vad som brukar ske när en regimkritiker på gräsrotsnivå kastas i fängelse för sina åskiter.

Några svenska medier som har skrivit om Kareems öde:

Om du är en sådan som skriver på petitioner, så kan du göra det på Hamsaweb.com, en sajt som ivrigt kampanjar för yttrandefrihet i hela den muslimska världen. De vidarebefordrar din digitala underskrift till

Som vanligt kanske petitioner i sig inte ger någon effekt, men tusentals blogginlägg i kombination med tusentals petitioner från hela världen kan nog vara en mediastorm som kan räcka rätt långt.

Se även:  Eftersom detta är en i högsta grad internationell affär, har jag skrivit ett långt inlägg med ännu fler tidningslänkar på min engelskspråkiga blogg också. Det har rubriken Don’t you dare touch the blogs!