Små företag har alla möjligheter att passera jättarna

Jag har i dagarna sett flera bra exempel på små företag som har börjat använda webben på bättre sätt och på köpet lyckas placera sig väldigt bra i sökresultaten utan att behöva förlita sig på länkbyggen. Det är otroligt glädjande.

Alla som har hört mig prata om sökmotoroptimering vet att jag brinner för de små företagen som inte har webben som basverksamhet, men som besitter en enorm kunskap inom sina respektive områden. Jag brukar alllt som oftast propagera för att de ska låta sin expertis skina igenom på sina sajter, istället för att bara presentera produktkataloger som ofta är kopierade rakt av från leverantörernas mycket mer innehållsrika sajter.

Små företag har snävare ekonomiska ramar. De har inte råd att köpa tjänster och/eller anlita konsulter för hundratusentals kronor. Däremot har de en rörelsefrihet som stora företag saknar i och med att de har så nära från tanke till genomförande. Där ett stort företag först måste ta ett beslut om att avsätta pengar i marknadsföringsbudgeten, göra en upphandling, gå igenom interna remissomgångar och så smångingom lansera sin nya webbplats kan det lilla företaget sätta sig ner med en handbok och hacka ihop en bättre sajt på några veckor. Bara intresset finns.

Det är därför jag idag är så glad åt att kunna visa upp PersiennTeamet.se, ett företag som säljer och installerar persienner, markiser och andra solskydd. Jag nämnde för en tid sedan att de bestämt sig för att skapa en sajt som är en långsiktig satsning på att placera sig på sina centrala termer. Nu har de under några intensiva arbetsdagar lagt om hela sin sajt från en statisk webbplats byggd i iWeb (ett webbyggarprogram som rent allmänt bör undvikas) där varenda länk var en bild, till en dynamisk, textbaserad sajt byggd med WordPress.

Dessutom har de lyckats med konsttycket att bygga en sajt som både har en säljstyrd navigation och en dynamisk nyckelordsstyrd navigation samtidigt. Visst finns det en hel del kvar att göra med utseendet på sajten, och visst finns det mycket mer bra innehåll att fylla den med, men de har satt igång en spännande process. De blev klara med sajten igår, och det ska bli alldeles ohyggligt spännande att se hur de klarar sig i sitt sönderspammade område. Det vore helt underbart om de kunde ta sig upp och konkurrera ordentligt om sina viktigaste sökord och det ska bli spännande att se hur de lyckas.

Viktigast av allt, PersiennTeamet har gjort en intern kraftsamling som de har lärt sig en hel massa av. De har gjort en investering för framtiden som jag tycker att fler små företag ska försöka ta efter.

Känner ni till några andra bra exempel på små företag med verksamhet utanför webben och som driver sin webbplats i WordPress? Jag vill gärna höra mer om sådana. Allra helt om satsningar på att triva en webbshop helt i WordPress-plattformen på samma sätt som Svensk Kolgrill (men gärna då med fler produktkategorier).