Snyggt jobb med taggarna på Resumé.se

Eftersom jag tidigare och andra har gett nya Resumé.se rätt hård kritik för hur plattformsflytten har hanterats ur ett SEO-perspektiv, så måste jag idag följa upp med lite beröm också.

Det nya taggsystemet, som i mångt och mycket är influerat dels av hur man kan jobba med taggar i WordPress och troligen även av det lyckade taggningsprojektet som kallas temasidor på DN.se.

Vid morgonens provsökningar inom mina områden så har jag vid ett flera tillfällen hittat Resumés taggsidor. Dessa syns t.ex på sökningar på Cannes Lions 2011, Reklamombudsmannen och Ledarna, dvs aktuella områden där Resumé har unikt material. Det är bitvis förvånande, eftersom sajten, till skillnad från DN.se är väldigt dålig på att länka till de här taggsidorna från artikelsidorna, taggsamlingssidan har på tok för många länkar på sig och borde delas upp och dessutom innehåller taggsidorna i sig väldigt lite unikt material, vilket gör att jag tror att de kommer att få svårt att klara sig i längden.

Jag försökte ta en skärmbild av taggsidan. Den ligger i väldigt lite format här ute till höger. 32 pixlar bred blir den över 800 pixlar hög…

Det kan alltså mycket väl vara en effekt av att sidorna är nya och därmed prioriteras av Google. Men det är ändå väldigt värt att uppmärksamma. Jag tycker att sådana här plattformsbyten är något av det mest spännande som finns att jobba med när det kommer till sökmotoroptimering. Det finns så många fördelar att vinna av att göra allting rätt från början, och det finns så mycket som kan gå fel om man inte håller tungan rätt i mun.

Och även om mycket av det jag kritiserade i min förra bloggpost har åtgärdats (301 istället för 302 t.ex.) så är det fortfarande mycket som är trasigt på Resumé.se. Om man tittar efter i deras Robots.txt-fil har den felaktiga adresseringen av XML-sajtkartan nu ändrats, men det är rätt förvånande att sajtkartan fortfarande är helt tom.

De gamla Resumé-bloggarna, som har väldigt mycket fin inkommande (och intern) länkkraft är fortfarande 404ade. Blogginlägget ”Resume.se mer taggade än någonsin” som en gång stolt presenterade det taggningsprojekt som nu verkar vara så lyckat, går t.ex. inte längre att hitta.