Sökmotoroptimera din sajt redan från början

Det finns egentligen två olika metoder att se till att en sajt placerar sig högt upp i sökmotorernas resultatlistor: sökmotoroptimering eller sökordsoptimering. Det naturliga sättet är att se till att sökoptimera en sajt redan från början, det vill säga göra den så läsbar som möjligt för sökmotorerna, alltså, att göra den sökbar.

Det är inga stora hemligheter det rör sig om, och det är egentligen inte ens särskilt svårt. Egentligen handlar det om att följa en checklista bestående av ett tjugotal punkter. Det svåra är att få alla som är inblandade i sajtens uppbyggnad att jobba med samma mål i sikte. Svårast brukar det vara att komma överens med formgivaren, därefter med marknadschefen och i tredje hand med styrelsen. Kanske kan man inte genomföra alla 26 punkterna, men lyckas man med de flesta så kan det räcka långt.

Jag kommera att beskriva dessa 20 punkter här på Nikkes Index allteftersom. Avsnitt ett och två är redan publicerade, och handlar om title-taggen och description-texten, som jag ser som två av de viktigaste elementet på en webbsida!

Att man just nu ivrigt debatterar om dessa åtgärder verkligen fortfarande har någon bäring på t.ex. Google spelar ingen roll. Det kommer att finnas andra sökmotorer, och även om de kanske idag inte omedelbart tar en sajt till toppen så räcker de långt. Och, de gör framför allt ingen direkt skada. Tvärtom!

1. Title-taggen – kanske det viktigaste elementet på din sida!

2. Description-texten – en säljande ingång till din sajt

3. Bättre sökresultat med mindre html-kod

4. Skapa en vettig länkstruktur inom din sajt!