Sökmotoroptimering är alltid rätt

Per Axbom har skrivit en provocerande debattartikel som igår publicerades i Computer Sweden. Under rubriken Sökmotoroptimering är alltid fult gör han ner hela branschen och försöker till och med rasera själva fundamentet till sökmotoroptimering som företeelse.

Han har rätt i två saker, och ändå vänder jag mig mot andan i artikeln. Framför allt har Per Axbom dålig underbyggnad kring de processer som i slutändan gör sökmotoroptimering så nödvändig för många sajter. Grundproblemet med Per Axboms argumentation, och i förlängningen i den allmänna uppfattningen av hur sökmotoroptimeringsbranschen fungerar, ligger i att konsulter i sökmotoroptimering arbetar på så vitt skilda sätt. Man måste därför skilja mellan extern sökmotoroptimering och sökmotoroptimering som syftar till att höja företagets interna kompetens i ämnet.

Låt mig börja med det som Per Axbom har rätt i:

”En webbplats som byggs och hanteras på rätt sätt behöver inte sökordsoptimering för att synas bättre i sökmotorerna.”

Här har Per Axbom faktiskt slagit huvudet på spiken. Han har helt rätt.

Men, frågar man sig, hur ska marknadsavdelningen och webbyrån veta hur de ska bygga sin sajt på rätt sätt om inte genom att inhämta denna kunskap från de som bäst känner till hur sökmotorerna fungerar? Längre ner i texten visar det sig att Per Axbom definerar ”byggs och hanteras på rätt sätt” på ett sätt som kanske ändå berättigar min verksamhet. Det är när han skriver att

”En webbplats med bra innehåll och välskriven text som är kodad enligt gällande standarder, ska den behöva sökmotoroptimering?”

Kodad enligt gällande standarder är bra, men man kan fortfarande bygga sajter enligt gällande W3C-standarder som baserar sig på en frames-layout, flash-innehåll och massor av javascript som visar innehållet för användarna med som gömmer sajten långt ner i sökmotorernas resultatlistor. Välskriven text är en självklarhet, men om texten bara förmedlar känslor och om skribenterna helt glömmer bort att över huvud taget nämna de ord som sajtens potentiella besökare skulle tänkas använda i sökmotorerna… Ja då kanske en konsult inom sökmotoroptimering skulle kunna ha en funktion i alla fall?

Det finns skrämmande många exempel på helt nya sajter som helt verkar ha glömt bort sökmotorerna och de besökare som sökmotorerna kan ge. Och ofta handlar det inte om fundamentala fel, utan bara om att man genom förbiseenden i det tidiga sajtplanerandet har lyckats stänga sökmotorerna ute från sajten på ett eller annat sätt. Stadium.se är ett exempel på en sajt som har gjort mer än ett fel i det hänseendet, Uppsatser.se är ett exempel på motsatsen, där man istället har gjort alla rätt.

Det jag tror att Per Axbom egentligen skriver om är den flora av SEO-företag och rena SEO-skojare som säljer länkpaket och externa lösningar, utan att ge sig i kast med grundfrågan, d.v.s. hur väl sajten är rustad att över huvud taget ta emot sökmotorerna, och i vilken grad sajten förtjänar besökarnas och sökmotorernas uppmärksamhet kring sökfraserna inom sajtens område. Detta innefattar tyvärr fortfarande majoriteten av svenska sökmotoroptimeringsföretag, som hellre pratar länkstrategier, länkpaket och externa lösningar än kunskap om hur man kan strukturera sin sajt för bästa sökmotornärvaro.

Jag säger inte att inte dessa företag och deras externa sökmotoroptimering fyller ett syfte. Det gör de, i de extremfall där man inte kan påverka sajten inifrån och göra de kodförändringar och textförändringar som inte borde ha behövts om sajten hade byggts rätt från början.

För en tid sedan skrevs jag om Design Online, som klarar sig fint utan sökmotoroptimeringskonsulter. De gör rätt på sajten, och behöver inte köpa länkpaket och externa tjänster för att ligga mycket bra till i sökmotorerna på sina vanligaste nyckelord. Efter en tid visade det sig att Lars Iselid hade varit inkopplad som konsult tidigt i projektet. Och han hade planterat många av de tankar som idag gör att sajten klarar sig utan extern hjälp.

Per Axbom anser att det är en tankevurpa av webbbranschen att sökmotoroptimering kan utgöra ett eget affärsområde. Här angriper han fundamentet för hela branschen, men ser än en gång inte tillräckligt långt. I dagens webbverklighet skulle man lika gärna kunna skriva att copywritande inte borde kunna utgöra en egen specialitet.

Men Per Axbom har rätt i en sak till. Och det är artikelns hela andemening. Sökmotoroptimeringsbranschen borde inte behövas. Webben är en väldigt föränderlig värld. För åtta år sedan var SEO ingenting som behövdes. Om fem år kanske vi är där igen. Eller inte. Om sökmotorerna blir duktigare semantiskt kommer dagens länkbyggare inte behövas över huvud taget, men kunskaperna om hur sökmotorernas semantiska fält fungerar kommer att bli än viktigare när man planerar och underhåller sin sajt.

I min drömvärld har de här kunskaperna då spritt sig ut i organisationerna. Främst borde den då finnas inom marknadsavdelningarna på företagen, som kan ställa krav på webbyråerna i sina upphandlingar, och vara med och påverka hur sajterna byggs. Tidningarna anställer sökredaktörer redan idag. Företagens sajtansvariga borde skaffa sig samma kompetens. Men naturligtvis kommer alla webbyråer då ha en sökmotorexpert knutna till sig – lika naturlig som att man idag har copywriters, Flash-programmerare och databasexperter.

Per Axboms debattartikel i CS:

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.128773

Andra som kommenterat artikeln:

http://naknasanningen.blogspot.com/2007/10/en-utmaning-per-axbom.html