Sökmotoroptimering av video

Sökmotoroptimering för Googles video-resultat är idag väldigt enkelt. Google vill så gärna visa upp filmresultat att sajter som använder sin egen video-hosting väldigt ofta får med sina klipp på relevanta sökningar. Det är lite värre när man väljer att lägga sina klipp i en extern tjänst, som YouTube eller Vimeo, men alls inte omöjligt, vilket kollegan Werner skrev om för några månader sedan.

Faktum är att det är ganska enkelt att få Google att visa sidor som har inbäddade filmer i sökresultatet. Det som gör det så svårt är att vi ofta suboptimerar våra inlägg, genom att överoptimera filmerna vi laddar upp. Det går helt enkelt inte att få samma filmklipp att visas med två videoträffar på samma sökfras.

Några som borde vara bra på det här, är Falkevik och Danehav, så igår gjorde de en film om det, där jag berättar hur jag tycker att man ska jobba med sökmotoroptimering av video.

Tipsen från filmen går att använda oavsett om det är din egen film eller om det är någon annans film som du har bäddat in i ett blogginlägg. Kom ihåg att (som vanligt) välja en rubrik och title till ditt blogginlägg som är optimerade för sökfrasen du vill synas på. Dessa behöver faktiskt inte ha någonting med rubriken på videon att göra över huvud taget.

Se också till att börja använda en video-sajtmap. Min hittar du på http://www.lindqvist.com/sitemap-video.xml och den är förstås också länkad från min robots.txt-fil.

Nu ska det bli riktigt spännande att se om både mitt blogginlägg och Robins kan komma att få en video-förhandsvisningsbild på sina respektive sökresultat, och hur lång tid det kommer att ta. Vi installerade och laddade upp våra video-xml-sitemaps ungefär samtidigt, men FKDV.se är otvivelaktigt en betydligt bättre sajt när det kommer till video.

En efterlysning: Bättre video xml sitemap för WordPress!

Tyvärr finns det ingen bra funktion för att skapa en video-xml-sitemap i BWP GXS, som är det WP-plugin som jag i övrigt använder för att bygga min xml-sitemap på Nikke Index, och jag hittar faktiskt inget riktigt bra plugin som jag helhjärtat kan rekommendera för det heller. Det som Robin har testat fungerar bra på Apache-servrar, men verkar inte vara kompatibelt med nginx och heller inte med WP Multisite. Det skär i hjärtat, men den bästa pluggen för att skapa dessa verkar just nu vara SEO by Yoast, som är ett SEO-plugin som jag i övrigt helhjärtat avråder från att använda. Därför: Om någon plugin-hacker där ute behöver ett fredagsprojekt: forka den här, och lägg till en inställningssida.