Sökmotoroptimering eller sökordsoptimering?

För fem år sedan var det viktigt för sajter att synas på någon av de stora portalerna. Idag, när allt fler har en söksajt som startsida kommer vi inte ens ihåg vilka portalerna var…

Uppdatering 2012-10-21 – Tiden går, och det här är numera en väldigt gammal artikel. Även om tankarna i den här artikeln fortfarande är lika korrekta så har jag skrivit en ny text om varför jag ogillar termen sökordsoptimering. Läs den vettja!

Och visst. Den här sajten, liksom alla andra jag är inblandad i får över 90 % av sina besökare från någon av söksajterna. Allra flest besökare kommer det från Google, men det beror nog främst på att Google fortfarande är den ojämförligt populäraste söktjänsten.

Varje dag stöter jag på sajtägare som inte kan förstå varför deras sajt inte ligger bättre till i sökresultaten. För det finns faktiskt inget viktigare för en sajts existens idag än att placera sig högt på Google eller MSN Search. Visst. En bra position på gamla hederliga Altavista och på Yahoo kan också vara bra, och till och med en Lycos-placering kan hjälpa upp trafiken, men Google- och MSN-resultaten är ojämförligt viktigast.

Detta har lett till att det finns en uppsjö med företag som inte gör någonting annat än att hjälpa företag till bättre sökpositioner. Och så länge som svenska sajter byggs av webbyråer som först och främst styrs av grafiker och webb-ADar så kommer deras tjänster att behövas i allt högre utsträckning…

Sökmotoroptimering – det naturliga sättet

Det naturliga sättet att se till att en sajt ligger högt på sökmotorerna är att bygga sajten på ett sätt som gör den smaklig i sökmotorernas ögon. Det är inte några obegripliga saker det handlar om, utan fullt naturliga element som tar avstamp i text och vanliga hederliga html-standarder.

Min checklista för hur det går till är kort, och borde vara enkel att följa, men det verkar rent omöjligt för en del webbyråer att förstå: Title-taggar, textlänkar, h-formaterade rubriker, bra alt-taggar, välformulerade description-texter, korta och läsliga urlar, ett minimum av javascript i koden och en effektiv html-kod kompletterad med välplanerad css-kod. Det är faktiskt allt. Jo, jag höll på att glömma det självklara: Ett innehåll som verkligen speglar de söktermer man vill syans på.

Sökordsoptimering – när inget annat funkar

Det svenska sökmotoroptimeringsföretag som har hållit på längst heter Webanalys Sitesfaction AB. De anlitas av företag som har gett upp alla försök att få sina sajter att synas på sökmotorerna av egen kraft. Eller, som aldrig ens har försökt.

Webanalys och liknande sökoptimeringsföretag är idoga. De tar till alla metoder för att optimera sökresultaten, eller, alla metoder utom att se till att sajterna som kunderna äger lyckas placera sig högt i sökresultaten av egen kraft. Och det är klart. Om sajterna placerade sig högt på grund av sin uppbyggnad och sitt innehåll skulle ju kunderna inte stanna kvar.

Doorway-sidor och falska webbkataloger

Webanalys skriver på sin webbplats om någonting de kallar dörrsidor, den engelska termen är doorway pages och det är, så länge det fungerar, en kortsiktigt sett snabb och elegant metod att lyckas placera en länk till kundens sajt på förstasidan hos sökmotorerna. Men det kan också vara en dyrköpt metod…

Ett exempel: Sök på Google.se efter söktermen personlig assistans:

www.google.se/search?hl=sv&q=personlig+assistans

I skrivande stund ser du en doorway-sida bland de översta sökträffarna. Adressen till den är www.assistansia-personlig-assistans.com. Du hittar samma sajt, om än en undersida ifrån den, om du söker på MSN Search:

search.msn.se/results.aspx?q=personlig+assistans&FORM=QBHP

Ironiskt nog leder länken ingenvart just nu, varför man med relativt stor säkerhet kan säga att den kommer att försvinna ur sökresultaten relativt snabbt.

Domänen assistansia-personlig-assistans.com ägs av sökoptimeringsföretaget Webanalys, men kunden verkar ha glömt att tala om för dem att de har byggt om sin sajt… Just Google-sökningen ovan är extra intressant, eftersom den visar en länk till det som Google kallar liknande sidor. Länken visar ett utsnitt av de sajter som länkar till domänen och som också länkas till från dessa sidor. Bland just dessa liknande sidor hittar man (förutom företaget Asssitansias verkliga domän som tidigare länkade till doorway-sidan) en webbkatalog som ägs av Webanalys och en stor mängd av Webanalys andra kunder.

Viktigast av dessa liknande sidor är ”Länklistan – Den glada länksamlingen”, en sajt som ägs av Webanalys, men som utger sig för att vara en länksamling sammanställd av någon som kallas Sixten. Du hittar den på www.lanklistan.com**

Det enda syftet med denna länksamling är att skapa länkar till alla de doorway-sidor som Webanalys äger. Alltså, ett rent bedrägeri i syfte att lura sökmotorerna. Och det fungerar!

Men inte nog med det. För att länksamlingen ska fungera så måste det finnas länkar in till den. De finns, och de härrör från rätt tveksamma källor, de allra flesta ägda av ingen annan än… Webanalys Sitesfaction.

En av dem är faktiskt rätt underhållande. www.swedb.com utger sig för att vara en blogg, om än en väldigt dåligt uppdaterad sådan, med några sidor om akvariefiskar. Fullständigt meningslös tills man tittar på bloggens egen länksamling. Den innehåller fyra länkar till fyra av de doorway-sidor som Webanalys driver.

Jag kommer att återkomma till dessa tveksamma tekniker. Det är lika skrämmande att de fungerar som att de behövs. I den bästa av världar

skulle alla sajter byggas så att sökmotorerna hittade in till dem. Den världen verkar ligga långt borta…

Den som vill ha Googles lista över sökordsoptimeringstekinker som inte anses vara godkända kan ta en titt på Googles egen spamrapportsida:

www.google.com/contact/spamreport.html

Jodå, dörrsidor är en av de saker som Google inte gillar…

Uppdatering i nov 2006: Det är fortfarande Stefan på Webanalys som äger domänen swedb.com även om Webanalys sedan dess har bytt namn till Iprospect. Den innehåller fortfarande inte mycket mer än rent trams, främst några små och nästintill ospelbara Flash-spel. Men den har en länksida, och på den länksidan hittar man länkar till fyra kunder. Inget fel alls med det. För dessa länkar är på riktigt, och går in till kundernas sajter. Men relevansen på länkar till academicwork.se, almega.se, packetfront.se och sweco.se från en sida som i övrigt bara innehåller interna länkar till små fåniga spel kan väl inte riktigt vara så bra som man kunde önska…

** Uppdatering i januari 2007: Lanklistan.com har nu försvunnit ur Webanalys/iProspects ägo. Där en av sveriges spammigaste webbkataloger en gång fanns ligger idag förstasidan till en tredje klassens porrsajt. Den har i och med att iProspect lät den förfalla och övertagandet av en spammare förlorat all sin Google-PR och Google visar inte längre några inlänkar till den.