Sökmotoroptimering – en föreläsningsserie

Jag inleder idag del ett i en serie miniföredrag som handlar om sökmotoroptimering i allmänhet och om sökmotoroptimering och WordPress i synnerhet.

WordPress har rykte om sig att vara bra när det kommer till sökmotoroptimering, och det stämmer. Men det räcker inte med att installera en WordPress-blogg och sedan tro att Google ska placera alla dina sidor i topp i Google-resultaten. Man behöver helt enkelt skruva lite också om det ska funka riktigt bra och när det kommer till WordPress så sitter mycket av sökmotoroptimeringen i temat du väljer och vad du sedan gör av det.

I den här första delen presenterar jag främst tänkesättet kring den sorts sökmotoroptimering som jag ägnar mig åt. Det är viktigt att förstå att sökmotoroptimering är en kombination av teknik, sajtstruktur, textinnehåll, länkar och social kompetens.

Men vi börjar utifrån valet av domän och plattform.

Om du tänker sälja biljetter till musikaler i london så ska det märkas i din domän. Tänker du marknadsföra elbilar så tycker jag att du bör satsa på en domän som elbil.se och är det så att du ska sälja sand till Sahara så är faktiskt sandtillsahara.net en riktigt bra domän. Domänen bör reflektera ditt namn, ditt område, din nisch. Allra bäst är en .se-domän om du tänker vara verksam i Sverige, men det är som exemplet med sverigedemokraterna.de visar, ingenting som garanterar förstaplatsen åt dig.

Jag utgår i den här serien ifrån att du har vissa fundamentala tekniska kunskaper, och är beredd att lägga din WordPress-sajt på ett webbhotell där du kan göra vissa tekniska ändringar, och alltså inte använder WordPress.com eller något annat blogghotell för din sajt. Däremot tycker jag gott att du kan passa på att blockera ditt eget namn hos blogghotellen.

Jag har ännu så länge bara spelat in det här introducerande avsnittet, även om jag vet vad de övriga sex kommer att handla om.

De kommande avsnitten kommer att delas upp så här:

  1. Introduktion: Domän & marknad
  2. Tekniska aspekter på sökmotoroptimering
  3. Sajtstruktur för god synlighet i sökmotorerna
  4. Att skriva för Google
  5. Länkar – Linkability
  6. Social kompetens – (den sociala webben)

Använd gärna kommentarsfunktionen här under till att önska saker som jag ska avhanda. (Och jag är redan uppe i 11 avsnitt sammanlagt, med utvikningar från de här sex grundföreläsningarna.)