Sökmotoroptimering – hur svårt är det?

Den här sajten har placerar sig på top-5 hos Google.se när man söker med någon av söktermerna sökmotoroptimering och SEO. Det är två oerhört prestigeladdade placeringar för företag som arbetar med SEO och sökmotoroptimering. Det händer att jag frå frågan hur svårt det egentligen kan vara att placera sig så högt i sökresultaten kring dessa fraser, om jag som privatperson lyckas så bra med det.

Svaret? Det är jättesvårt. Det ser man om man tittar på hur hårt alla SEO-företag kämpar om att placera sig högt på dessa termer, och hur bitter striden tidvis kan vara och vilka fula knep som ibland tas till för att få till länkar till sina sajter. Länkar där texten sökmotoroptimering eller SEO ingår. Flera av konkurrenterna har till och med sett till att ha domännamn som innehåller begreppen SEO eller sökmotoroptimering. Detta med domännamnets betydelse har det skrivits mycket om på sistone, och min sajt är ett exempel på att domännamnet inte alltid betyder allt. Visst kan det (av uppenbara anledningar) ha betydelse för sajter som www.framkalla-bilder.se, varje gång domänen nämns så skapas ju en inlänk med domänens huvudord som ankartext, men inte om de ska konkurrera med starka varumärken eller gamla starka sajter som har bestämt sig för att skaffa sökmotorplaceringar inom ämnet.

Men jag ska avslöja en hemlighet för er. Den här sajten har flera fördelar framför de konkurrerande sajterna. Fördelar som konkurrenterna inte kan göra något åt, som bitvis ligger utanför min kontroll och som faktiskt kan ses som direkt oförtjänta.

Gammal är äldst

För det första är domänen lindqvist.com äldre än någon av konkurrenternas domäner. Den registrerades i oktober 1997 och har (med undantag av en skakig vecka för en tid sedan) varit under min kontroll sedan dess. Det är en stor fördel. Sajten är ju faktiskt äldre än Google, och fanns på plats redan innan Google byggde sitt första index. Men fördelarna ligger inte bara i den faktiska åldern, utan i att sajten under 10 års tid har samlat på sig innehåll och såväl utåtgående som inkommande och inte minst interna länkar.

En av de äldsta, fortfarande fungerande länkarna på sajten är www.lindqvist.com/bert.php. En sida från november 2001, som har överlevt en mängd olika länkstrukturer och omgörningar av sajten. Tyvärr har inte allt innehåll klarat sig lika bra. Bilderna den refererar till har för länge sedan försvunnit, främst eftersom de kostade mig en försvarlig hacka i bandbreddskostnad. Men det var den värd. Det var första gången min sajt blev omnämnd i Wirded Magazine och i Yahoo News, och detta är den kanske oförtjänta fördel som har givit mig en stor fördel i sökresultaten.

Den som har mest innehåll vinner

Under de första tre åren hände det inte så väldigt mycket på www.lindqvist.com, men när Henri Pagot år 1999 kläckte idén om att jag skulle kalla sajten Nikke Index efter Tokyo-börsen, och jag påbörjade någon sorts bloggande på sajten, så har jag i stort sett dagligen arbetat med innehållet. Om man jämför med konkurrenterna om sökmotorplaceringarna så gör de sällan eller aldrig några som helst förändringar på sina sajter. Jag har gjort tvärt om. Lindqvist.com har alltid varit en experimentverkstad där jag har testat och ibland förkastat publiceringssystem. Jag har bråkat och stökat med länkstrukturer, testat olika typer av sajtdesign och ibland begått fruktansvärda misstag i såväl form, som funktion och innehåll. Textinnehållet på sajten har också sakta förändrats, från att ha varit en fullkomligt oseriös sajt med dragning åt roliga-klipp-hållet, till att diskutera världspolitik, till att som idag koncentrera sig på webbrelaterade frågor, och då främst områdena webbmarknadsföring och bedrägerier på webben.

Jag kan lova att det inte slutar här. Under året kommer Lindqvist.com att få flera nya underområden, där jag tänker testa domänens styrka med nya undersajter kring olika områden.

Väldefinierade underkataloger

Jag har, till skillnad från många av konkurrenterna aldrig försökt få sajtens förstasida att placera sig på någon sökterm över huvud taget, allra minst på orden sökmotoroptimering eller SEO. Och ärligt talat har jag aldrig medvetet försökt få sajten placerad på söktermen SEO heller. Istället har jag medvetet arbetat med att tillföra nya texter, nytt innehåll, på sajten. Jag har alltid varit mån om att skilja detta innehåll från såväl form som funktion, så att det skulle överleva alla de experiment jag har ägnat mig åt. Det har inneburit att jag ofta har flyttat innehållet, men alltid har försökt vara noga med att städa efter mig och skicka besökarna vidare från nedlagda delar av sajten till de färska sidorna.

Att separera ut visst innehåll har gjort det möjligt att låta sajten handla om vitt olika saker. När förstasidorna inte konkurrerar om några som helst söktermer så spelar det ingen roll hur uppblandat innehållet är. Däremot är t.ex. underkatalogen www.lindqvist.com/sokmotoroptimering istället ett strikt fokus på en enda sökfras. Undersidorna i sin tur placerar sig väl på sina specifika sökfraser. Fraser som är längre, oftast tre till fyra ord.

Bloggens alla fördelar

Att jag nu, sedan bara drygt ett år tillbaka, publicerar allt nytt innehåll på sajten via WordPress, har inneburit många fördelar. Det är nu ännu enklare att separera innehållet från form och funktion, och det innebär att jag lättare kan meddela mig med potentiella läsare. Jag utnyttjar alla de fördelar som bloggen ger och tillåter kommentarer och trackback-pingar. Jag pingar alla pingtjänster jag känner till och jag ser till att prenumerera på andras RSS-feeds och på fördefinierade bloggsökningar i form av RSS så att jag kan hålla bra koll på vad resten av bloggvärlden skriver om de ämnen som intresserar mig mest. Det gör att jag oftast också kan kommentera när andra bloggare har skrivit om sådant som jag själv har skrivit om tidigare, något som nästan alltid brukar belönas i form av nya läsare och ibland i form av nya länkar in till mina egna skriverier.

Naturliga inlänkar

Just länkarna är intressanta, eftersom jag faktiskt aldrig har varit ute och tiggt änkar, köpt länkar eller ens initierat länkbyten. Någon enstaka gång har jag gått med på att byta länkar, men oftast brukar jag, genom att själv försöka vara frikostig i mitt länkande, få länkar tillbaka från andra bloggare och sajtägare. Detta är ytterligare en fördel framför konkurrenterna som i och med att de har relativt statiska sajter sällan gör särskilt mycket väsen av sig i form av nytt fräscht innehåll och därmed sällan får länkar från bloggvärlden.

Jag gläds alltid åt nya länkar, och ser var och en som en liten kärleksförklaring. Däremot bryr jag mig sällan om hur inkommande länkar är formaterade, vilken sida de går till, eller vilken text som har använts som ankartext. Och om man tittar igenom de länkar som går in till den här sajten så tror jag inte att man, med undantag av mina egna sajter, hittar särskilt många som innehåller orden sökmotoroptimering eller SEO.

Ett eget sajtnätverk som lever på egna meriter

Jag har under året samlat på mig en hel del andra sajter än www.lindqvist.com. Sajter som nästan alla lever sitt eget liv, och som har sin egen publik. Några av dessa kan säkert betraktas som stödsajter, eller sattelitsajter till den här, men det stora flertalet har egna syften och en egen webbidentitet. Några av dessa innehåller länkar till lindqvist.com. Det mest flagranta exemplet är kanske 200.se, mitt projekt med en daglig bild, som för tillfället finns länkad från alla sidor på såväl den svenska som engelska bloggen på Lindqvist.com. Eftersom den har integrerats i huvudsajten så har den samma form som sajten i övrigt, vilket innebär att varenda sida har åtskilliga länkar tillbaka till Lindqvist.com och även in till underkatalogen om sökmotoroptimering.

Nåväl. I samband med denna artikel, så har jag, vid sidan av sådant som de rent tekniska aspekterna, släppt många av de övriga punkter som jag anser vara viktiga för att få en sajt att placera sig högt, även på svåra termer. Jag hoppas att någon kan dra lärdom, även av detta.