Sökmotoroptimering och länkar

Det är ofrånkomligt att man, när man pratar om sökmotoroptimering, kommer att prata om länkar. Länkarna är grunden för hela http-världen, och utan länkar finns ingen webb. Därför har länkar alltid varit, och kommer alltid att vara, en central del av hur Google räknar ut hur viktig och relevant en sida är, och var den bör placeras i sökresultatet. En enskild webbsida som ligger dold på en avsides plats utan en enda länk är inte en del av webben. En sådan sida är som en isolerad ö som ingen har upptäckt ännu.

Så fort sidan ifråga får en länk från en annan sida, som i sin tur har en länk någon annanstans ifrån, så blir den synlig och möjlig att nå, och därmed även, åtminstone teoretiskt möjlig, att hitta i sökmotorerna.

Ur ett SEO-perspektiv har vi, genom den enda länken, gjort sidan synlig för Google. När sidan får flera länkar, så ökar chansen att sidan ska synas i sökresultaten. Men som du  förstår, så räcker det inte med en eller flera länkar för att få sidan att toppa sökresultaten. En gång i tiden räckte det långt med länkar för att få en sida att synas, och tillräckligt med länkar gjorde att den toppade sökresultaten. Det var i Googles barndom.

Numera handlar sökmotoroptimering om så väldigt mycket mer än länkar. I slutändan handlar det om att en sida måste bevisa för Google att den är den allra bästa kandidaten för att toppa sökresultaten på en viss sökfras, och då räcker det definitivt inte med länkar. Men de är samtidigt en viktig faktor, och ingen sida kan synas utan länkar. Det är bra dumt att utgå från länkarna i en sökmotoroptimering.

Interna länkar skiljer sig från länkar från andra sajter

Men, när vi nu talar om länkar och sökmotoroptimering, så måste man komma ihåg att det finns en enorm skillnad mellan interna länkar, alltså länkar inom en och samma sajt, och externa länkar, alltså länkar som kommer från andra sajter.

Skillnaderna mellan dessa två huvudtyper av länkar har alltid funnits, men de blev riktigt tydliga först i januari 2007, när Google dödade det som dittills hade funkat inom SEO, nämligen att kunna Google-bomba en sajt med länkar, och på så sätt få den att synas på en sökfras utan att den själv gjorde minsta lilla ansats för att synas på den själv. Plötsligt krävdes det både att en sida faktiskt själv signalerade att den ville synas på en sökfras och att sajten i övrigt signalerade att sidan var värd att synas på just den sökfrasen.

Det som hände när Google stängde av möjligheten att Google-bomba var att de  bekräftade att interna länkar är nödvändiga för att en sida ska synas, oavsett hur många externa länkar den hade sparat ihop till.

Men ändå verkar det ofta som om de flesta som arbetar primärt med externa länkar, har svårt att förstå att de interna länkarna har så stor betydelse, och de båda typerna av länkar inte lyder under samma regelverk. För det gör de inte. Reglerna skiljer sig ganska markant åt. Men det finns förstås även många likheter.

Som ett exempel kan jag nämna att om man länkar fel i sina interna länkar, så kan det skada sajten oerhört mycket mer än om man får en och annan felriktad länk utifrån. Det är med hjälp av de interna länkarna som man pekar ut vilken sida av två eller flera kandidater, som är bäst lämpad att placera sig på en viss sökfras.

Själv utgår jag aldrig ifrån externa länkar i mitt arbete med sökmotoroptimering. Länkar från andra sajter är någonting som kommer in väldigt sent i diskussionerna och egentligen först när allting annat finns på plats. När man har gjort allt som är tekniskt möjligt för att styra upp sin on-page-optimering, när man har byggt en solid intern länkstruktur (on-site-optimering), och säkerställt att innehållet är optimerat på varje enskild sida på sajten. Då, och först då, är det dags att se hur man kan optimera de inkommande länkarna.

Fel sorts externa länkar kan skada din sökmotoroptimering

En av de viktigaste sakerna som skiljer interna länkar från externa länkar är att korrekt pekade interna länkar aldrig kan skada din sökmotoroptimering. Tvärt om, är ett konsekvent länkande inom sajten ett starkt bevis på att sajten i stort stödjer en viss sida på en specifik sökfras. (Jag avser här korrekta länkar, som inte förvirrar Google genom att peka till duplikatsidor, eller länkar med fel nyckelfras till fel sida inom sajten. För gör man fel där, i sin on-site-optimering, då är man bränd på alla möjliga sätt ändå.)

Externa länkar däremot, kan under vissa förutsättningar vara direkt skadliga. De första 500 länkarna är viktiga, och särskilt viktiga är de första 200 länkarna, och om de allra första 100 länkarna till din sajt kommer ifrån riktiga skitsajter, så kan du lika gärna fundera på att lägga ner sajten och börja om från början igen. Om detta har Rand Fishkin skrivit riktigt bra på sin blogg. När du läser den ska du dock komma ihåg att Sverige är en bra mycket mindre marknad än USA, med färre sajter och lägre konkurrens, och att vi, åtminstone hittills, inte har haft riktigt lika hårda regler för resultaten på Google.se (det håller dock på att ändras).

Relevans är nyckelordet för effektiva länkar

Det du ska sträva efter är relevanta länkar, från relevanta sajter och relevanta källor. Och här pratar jag om nyhetssajter, bloggare som bloggar inom ditt område, bra kvalitetssajter som är relaterade till dina sökfraser utan att vara direkta konkurrenter. Och jag lovar dig, om du närmar dig någon av dessa, i avsikt att få en länk, innan du har hunnit bygga upp en riktigt bra sajt, så kommer du knappast att få de länkar som du är ute efter. Du kommer snarast att bli utskrattad, och kanske även ihågkommen som den där dåren som bad om länkar till en riktig skitsajt. Men om du ägnar tid åt att bygga upp sajtens innehåll och rykte. Investerar i din sajt genom att göra den så bra som möjligt samtidigt som du breddar dess digitala närvaro, ja då lär du upptäcka att det inte är så svårt alls att få kvalitetslänkar från riktigt relevanta sajter.

Ingen har några problem med att länka till en riktigt bra sajt!

Om du bygger din sajt organiskt, och därmed även bygger upp ditt länkuniversum organiskt, så är risken för att dåliga länkar ska sänka din sökmotoroptimering minimal. Om du har mer bråttom, och faller för frestelsen att göra snabba, oövervägda länkdealar, eller ännu värre, lägger över ditt länkbygge i händerna på företag som bygger länkar utan mått och sans, ja då utsätter du dig och din sajt för en reell risk.

Länkkärlek kontra länkar som man skäms för

En bra länk är något att glädjas åt. Den ska du ta emot som en fin gåva. Fira gärna, hälsa och tacka. Och ja, jag är alldeles för dålig på det själv. Jag brukar försöka tacka, kanske genom en kommentar där det går, eller genom en kontakt på annat håll, men egentligen är den alltid värd en öl. (Jag inser att det kan bli många öl framöveer, men det får jag ta.)

Artificiellt byggda länkar däremot… Som länkarna Clearsense kände att de var tvugna att dölja så fort de bara kunde när Svt ringde och frågade om dem,  de är inte mycket att hänga i julgranen. Jag har svårt för sökmotoroptimering som enbart utgår från länkar, och som inte syftar till att stärka sajten som länkarna pekar till. Främst för att det sällan blir lika bra i slutänden, men även för att det inte är en investering i sajtens synlighet, utan bara en tillfällig insats, som oftast bara fungerar så länge som man fortsätter att betala. Den dagen som man säger upp avtalet, försvinner också länkarna, och därmed effekten av dem. Eller också skruvar Google åt sättet som de värderar länkar, och då kan det hända att länkarna blir värdelösa ändå.

Ett väl utfört länkarbete bör därför alltid göras med kunskap, och med respekt för att webben, trots allt, främst består av riktiga sajter, som riktiga människor står bakom, och som gärna länkar till bra källor.

Arbeta därför gärna med länkar, och kom ihåg att människor ogärna länkar till dåliga sajter, men gärna länkar till bra sajter inom deras område