Sökoptimering för WordPress

WordPress är världens just nu bästa publiceringssystem för webben. Den som bara vill blogga kan helt utan några som helst kunskaper och helt utan kostnader få tillgång till det via WordPress.com. Den som kan bara pyttelite mera kan enkelt installera WordPress på sin egen sajt (som här), och den som kan lite mer om php kan relativt enkelt integrera WordPress som publiceringssystem i mer avancerade sajter (som t.ex. Cocktailguiden.com).

WordPress är också erkänt bra ur sökoptimeringssynpunkt. Men det finns förstås en del fällor som man ska undvika, och det finns faktiskt en hel del förbättringar som man kan göra i det WordPress-tema man arbetar med som gör bloggen/sajten ännu mer sökbar och som underlättar bättre placeringar i sökmotorerna.

Det finns mycket skrivet om sökoptimering för WordPress, men alltför mycket av det är faktiskt rena struntpratet, och en hel del annat lägger fokus på fel saker tycker jag. Marcus Westberg tipsade för en tid sedan om Graywolfs video om sökoptimering av WordPress. Och även om Graywolfs video om sökoptimering av WordPress innehåller ett par vettiga råd, så är faktiskt ett av det mer handfasta tipsen rena struntpratet[1] och pratet om att spärra sidor i robots.txt tycker jag gränsar till desinformation[2]. När Greywolfs video diskuterades på SEO-forum framkom att fler än jag tycker att det finns viktigare saker att ta hänsyn till.

För det finns betydligt viktigare saker att ta itu med i WordPress innan man ens börjar stänga Googlebot ute från delar av sin sajt. Först och främst ska ett par viktiga plugin-filer installeras i din WordPress-installation, men rätt snart handlar det om att dels ta bort lite saker ur WordPress-koden, dels om att ändra en smula bland H-taggarna på sajten och så några små änringar i CSS-filen när vi ändå håller på. Det är med andra ord inte helt enkla saker, och om du är helt ny på html-kodning, php och css kan det kännas nervöst. Börja därför alltid med att spara en kopia av det WordPress-tema du berabetar, så att du kan gå tillbaka till en fungerande version om allt skulle gå åt pipan.

  1. Fixa URLarna redan från början.

    Se till att sajtens URLar blir rätt redan från början. Jag har valt den anpassade inställningen och angivit värdet /%postname% för sid-urlar. Det passar mig fint. Det gör att urlen för den här bloggposten blir www.lindqvist.com/b/sokoptimering-for-wordpress

    Jag har vidare angivit att kategori-urlar ska märkas ut med strängen /om/ på andra bloggar har jag valt /-/ eller /about/ eller till och med bara /text/ eller /c/. Om det inte finns någon logisk textsträng som behövs för hela bloggen så tycker jag inte att det spelar så oerhört stor roll. Det viktiga är att man inte ägnar sig åt enbart månads-arkiv, och att man sedan inte publicerar alla inlägg under samma två-tre kategorier. Använd kategorierna på riktigt. Lägg till om du behöver en ny. Lyssna inte på Greywolf utan använd så mång du behöver.
  2. Redigera title-koden i headers.php

    Många som bloggar kanske är nöjda med att namnet på deras blogg står främst i title-taggen, men om man tänker efter vilket som är viktigast för sökmotorerna så finner man ofta att kategorinamnet eller rubriken på blogginlägget är mer relevant. Du vinner mycket på att byta plats på dessa strängar i ditt WordPress-tema (eller om du känner dig modig, helt ta bort bloggnamnet på andra sidor än förstasidan).

    Gör så här:
    • Öppna headers.php i ditt tema och byt ut det som står mellan <title> och </title> mot antingen
      <title>
      <?php if (is_single() || is_page() || is_archive()) { ?>
      <?php wp_title('',true); ?> | <?php } ?><?php bloginfo('name'); ?>
      </title>
    • eller
      <title>
      <?php if (is_single() || is_page() || is_archive()) { ?>
      <?php wp_title('',true);  } else {  bloginfo('name'); } ?>
      </title>

      Den första kodsnutten om du vill ha med bloggens namn i title-taggen och den andra om du tänker löpa linan ut och (liksom Nikke Index) ta bort bloggnamnet helt och hållet ur title-taggarna.

  3. Se till att dina undersidor har en H1-rubrik istället för en H2.

    Jag har aldrig begripit varför alla som har gjort WordPress-mallar har envisats med att slösa bort H1-taggen på bloggens namn, och sedan inte törs återanvända denna rubriknivå på enskilda blogginläggs huvudrubrik. Visst. Att ha två h1-rubriker bryter mot en och annan standard, men det är allmänt accepterat att h1-taggen ses som en av de viktigaste elementen på en sida, och om den överenstämmer med title-taggen (och inkommande länkar) så blir den desto kraftfullare. Onödigt att kasta bort en sådan chans tycker jag. Detta ingrepp kräver en hel del ändringar i header.php, single.php, page.php och archives.php samt slutligen (och bökigast) i style.css.

    Gör så här:
    • Öppna style.css och leta reda på alla instanser av h1. Lägg till , h3.h1head på alla rader som refererar till h1. Vi ska nämligen så småningom använda en h3-rubrik med klassen h1head för bloggens namn på alla sidor utom på bloggens förstasida. Denna förändring går inte att detaljbeskriva eftersom den skiljer sig mellan olika WordPress-teman, men du kan se hur min aktuella css-kod ser ut genom att klicka här.
    • Nu är det dags att leta reda på och ändra alla instanser av h2. Särskilt den väldigt vanliga h2.pagetitle. Se till att alla rader som refererar till h2 även omnäner h1 och passa samtidigt på att ändra h2.pagettitle till h1.pagetitle. Du kan behöva lägga till en referens till storlek i det avsnittet, t.ex. font-size: 28px; så att inte alla sidrubriker blir lika stora som bloggnamnet högst upp på sidorna…
    • Öppna single.php och byt ut alla <h2> mot <h1> och alla </h2> mot </h1>.
    • Öppna page.php, archive.php, och index.php och byt även i dessa filer ut alla <h2> mot <h1> och </h2> mot </h1>.
    • Öppna header.php och leta reda på den rad som troligen ser ut så här:
      <h1><a href="<?php echo get_settings('home'); ?>"><?php bloginfo('name'); ?></a></h1>

      Byt ut hela raden mot denna kod:

      <?php if (is_single() || is_page() || is_archive()) { ?>
      
      <h3 class="h1head"><?php  } else {  ?><h1><?php } ?>
      
      <a href="<?php echo get_settings('home'); ?>"><?php bloginfo('name'); ?></a>
      
      <?php if (is_single() || is_page() || is_archive()) { ?>
      
      </h3><?php  } else {  ?></h1><?php } ?>

      Nu har vi bytt ut H1-rubriken på bloggens namn mot den betydligt mindre viktiga H3-taggen med klassen h1head på alla sajens undersidor: <h3 class=”.h1head”>

  4. Leta reda på och ta bort alla strängar som innehåll ”Permalink to”, Permanent link to” eller ”Permanent länk till” ur ditt WordPress-temas filer. Jag har aldrig begripit vad dessa strängar ska vara bra för egentliten. Visst, de visas som ett tool-tip när en besökare håller musen över en rubrik på bloggen, men den lilla nyttan överskuggas av det faktum att ankartexten (bloggpostens rubrik) späs ut med onödig text. Du hittar dessa strängar i index.php och archives.php
  5. Hämta och använd WordPress pluginnen Header META Description. (Läs mer här).

    En oumbärlig plugin som skapar en meta description-tag på alla sajtens sidor. Det är olika textelement som plockas till olika sidor, men man kan få väldigt bra styrsel över vilka texter som används.

    Till bloggens förstasida används beskrivningstexten (På och om webben sedan 1997).

    Till kategorisidor används den beskrivning man har skrivit för kategorin.

    Till bloggposter används det första stycket eller det som man har skrivit in i fältet ”valfritt utdrag”.
  6. Se till att redigera beskrivningstexten för alla dina kategorier.

    Wordpress har en irriterande förmåga att lägga in title-texter lite här och var på sidan (som tool tips). Detta är otroligt irriterande eftersom nyckelorden späs ut. Enda sättet att undvika att ens nyckelord späs ut med texten ”Se alla inlägg sparade under” verkar vara att lägga skriva in ordet igen i beskrivningstexten för kategorin. Använd hur som helst alltid någon text i det där beskrivningsfältet och tänk på att det är denna text som används som header description-text om du använder Header META Description-pluginnen. Gå inte över styr i spammighet…

[1] Det finns ingen som helst fara med att publicera sina bloggposter under flera kategorier i WordPress eftersom WordPress inte lägger in kategorin i URLarna.

[2] Arkivsidorna i sig ger inte dublettinnehåll förutsatt att man inte visar upp de enskilda artikelsidorna i någon annan struktur än den ursprungliga. Arkivsidorna är också strukturerade på ett annat sätt än bloggen i övrigt och ger därför snarare bättre träffsäkerhet in till de distinkta undersidorna. Däremot håller jag med om att det är av vikt att inte ha flera olika möjliga urlar in till varje enskilt blogginlägg.