Sökordsoptimering – varför det leder fel

Jag ogillar termen sökordsoptimering och försöker verkligen, varje gång jag hör den, styra över mot ordet sökmotoroptimering istället. Anledningen är förstås, att sökordsoptimering signalerar att det skulle handla om att ranka på enskilda ord. Lite lösryckt sådär. Och sett till hur jag arbetar, så är termen inte bara missvisande, utan oftast, till och med helt felaktig.

Det finns en okunnighet inbyggd i bruket av termen sökordsoptimering, en okunnighet som man kan förstå hos den som just har börjat intressera sig för hur sökmotormarknadsföring fungerar, men som är helt förkastlig hos företag som erbjuder tjänster inom sökmotoroptimering. Visst finns de enstaka orden med i bilden, men jag har nästan helt frångått termen sökord, även när jag talar om enstaka ord. Istället talar jag om sökfraser. Det är nämligen fraser det handlar om. Alltid.

Den som fokuserar på orden missar ofta den långa svansen

Jag kan på sajt efter sajt som jag har arbetat med, visa att man, trots att man rankar på platserna 1-3 på de där svårnådda enordssökningarna, ändå har mer sammanlagd trafik från de långa sökfraserna. Folk söker med två ord, tre ord eller till och med fyra eller fem ord sammansatta till en sökfras. Och kom ihåg att mer än 18 % av sökfraserna som används varje dag aldrig har använts förut.

Den som bara siktar på att synas med enstaka ord missar därmed mängder av viktig söktrafik. Dessutom, kan jag visa att det, bortsett från varumärkesrelaterade sökfraser, är så att de längre sökfraserna konverterar bättre än de enstaka orden.

Istället för att prata om sökordsoptimering, och enbart fokusera på ett fåtal utvalda sökfraser, bör man därför bygga dynamiskt på sin webbplats, och sikta på att ligga bra till på morgondagens söktrafik, som kanske sker på sökfraser som man inte ens känner till ännu. Den som bygger sin sajt stark, och har en struktur och en redaktionell plan, kommer på ett naturligt sätt att utveckla innehållet på sin sajt så att man täcker in sökfraser som man annars skulle ha missat, och dessutom får trafik på dessa sökfraser.

Enordssökningarna (eller hollywoodfraserna som jag brukar kalla dem), är förstås också viktiga, men de kommer med tiden. Om du lyckas bygga din sajt så att den stöttar de längre fraserna, och hela tiden har koll på vilka (de ofta varumärkesbyggande) enskilda orden är, och bygger en sund struktur för dessa i den interna navigationen på sajten, kommer att placera sig i topp även på dessa. Men det är långtifrån säkert att de kommer att vara de sökfraser som drar in mest pengar över tid.

Placeringarna är det tredje viktigaste

En annan sak som de som pratar om sökordsoptimering alltid tjatar om, är att det enbart är placeringarna i sökresultaten som är det viktiga. Jag kan inte förstå hur de tänker. Placeringarna i Googles resultatlistor är enligt mig bara det tredje viktigaste nyckeltalet. Den faktiska söktrafiken är viktigare, och allra viktigast måste det vara att söktrafiken konverterar, så att din investering i sökmotoroptimering faktiskt lönar sig i längden.

Avancerade segment använda i graferna ovan

Du kan använda samma avancerade segment som jag har använt i graferna ovan. Importera dem till Google analytics med hjälp av länkarna här under: