Stadium öppnar webbutik med väldigt smala dörrar

Dan Nilsson har skrivit en mycket bra utvärdering av den nya webbutiken på Stadium.se. Stadium-butikerna finns över hela landet, och utmärker sig för sina stora breda dörröppningar med löparbanor in i butiken. Men på webben har 200 personer arbetat internt och externt i 50 000 arbetstimmar med en jättefin butik som har webbens motsvarighet till en smal källaröppning som ingång.

Man har helt enkelt helt glömt bort att öppna upp butiken på Stadium.se för sökmotorerna. Det är inget litet problem.

Butiken använder javascript-länkning till produkterna, samma title-tagg på alla sidor, galet felanvända h-taggar, urlar som är 344 tecken långa, ingen som helst description-text… Listan över SEO-missar kan bli hur lång som helst, och dessutom verkar man nästan ha gjort sitt bästa för att undvika att nämna de viktigaste nyckelorden på respektive kategorisida.

Den som (liksom Google) besöker sajten med Javascript avslaget möts av en skylt med texten ”Du måste tillåta javascript för att Stadium.se ska fungera rätt. Ändra inställningarna i din browser och ladda om sidan”.



Nu återstår det att se om Googlebot kommer att ändra inställningarna i sin browser och ladda om sidan… Denna text kommer hur som helst att vara väldigt vanligt förekommande i de fall Google hittar några sidor från Stadium.se (och är det faktiskt redan).

Det vore härligt att sätta tänderna i en stor sökbarhetsoptimering av nya Stadium-sajten. Men jag har en distinkt känsla av att det skulle bli ett mycket långt projekt…

DN.se har också skrivit om Stadiums butik, men de är snällare än jag »»

IDG konstaterar att det är en fin webbutik, men undrar varför den kom så sent