Största sökmotorn efter Google?

Jag startar veckan med en aktuell kunskapsfråga till alla som är intresserade av SEO.

Vad heter den näst största sökmotorn?

Alla vet ju att Google är den största sökmotorn och den enda som egentligen gäller om man vill dra trafik till sin sajt, men vilken tror du är den sajt där det görs mest sökningar efter Google?

Ledtråd 1: Det är en av de tre mest besökta sajterna i världen.

Ledtråd 2: Det är en sajt som i augusti hade över 150 miljoner unika användare, bara från USA (jag har tyvärr inga tillförlitliga siffror över antalet svenska användare till hands just nu).

Ledtråd 3: Det primära innehållet på sajten utgörs inte av text.

Rätt svar finns redan i kommentarerna, och är förstås YouTube.

Man glömmer ofta bort YouTube som sökmotor, men det är så YouTube används. Man tittar och man söker. Visst söker folk en på Facebook också, men hittar man något? Facebook-söket är ju så trasigt att man ibland inte kan hitta ens den sida man själv skapade dagen innan. Mark Zuckerberg har till och med offentligt sagt att ”han inte tror på sök”.
Jag tror att orsaken till att vi som arbetar med SEO är så dåliga på att prata om YouTube är att vi är så starkt fokuserade på att se sök som något som bara driver trafik till kundens sajt, inte som något där man vill skapa en bred synlighet. Men nog vill man synas även i den näst mest vanliga sökrutan också? Och nog är det så att vi ju lika väl kan utnyttja det faktum att Google väldigt gärna visar YouTube-klipp i det organiska sökresultatet?
Så nog tusan är det relevant att prata om YouTube och sökmotoroptimering i samma sammanhang.