Ted sätter Sushi, Wifi och Caféer på kartan

I fredags var jag på en otroligt trevlig releasefest för Sushikartan och Min Karta. En tillställning fylld av oväntade möten, vilket faktiskt råkar vara en av plusfunktionerna även med de tjänster som releasades.

Sushikartan är en till synes hårt nischad sajt som listar alla Sveriges sushibarer. I alla fall nästan. De som saknas kan vi som användare själva lägga till. Här i mina kvarter på Kungsholmen har jag knappt mer än ett stenkast till tio sushibarer. Många av dem dessutom av mycket hög kvalitet. (De måste vara bra när de ligger så nära Roppongi.)

När man sedan tittar närmare på MinKarta.se och kanske då särskilt min karta (och kastar ett öga mot toppmenyn på båda dessa sajter) så förstår man att Sushikartan bara är en liten del av en stor helhet. Redan ligger Cafekartan.se, Wifi-kartan.se och Restaurangkartan.se och väntar på att släppas ut. Dessutom samlingssajten AllaKartor.se som kan fungera som en hubb för alla typer av användargenererade kartsajter.

På MinKarta kan jag också se vad mina bekantingar har rekommenderat för ställen, och nästa gång jag är i Helsingborg kommer jag därför att titta efter vad Joakim Jardenberg har sagt om de lokala sushibarerna i Helsingborg och känna mig trygg i att följa hans rekommendationer.

Jag kan inte låta bli att jämföra Sushikartan med en annan användargenererad recensionssajt: Reco.se, som listar alla svenska företag och gör det möjligt för användarna att betygssätta och recensera dem. Där Teds kartsajter utgår ifrån ett tema försöker Reco greppa över hela spannet av företag. Båda ingångspunkterna har sina svårigheter. I Reco.se:s fall gäller det att omfatta en miljon företag och i fallet med Teds kartsajter gäller det snarare att avgränsa. En annan skillnad är att Sushikartan utgår från verksamheten som bedrivs, alltså lokalen, området, stadsdelen, medan Reco utgår ifrån företagets verksamhetsbeskrivning.

Mitt favoritcafé, Il Caffè, kan recenseras på Cafékartan, men om man vill göra det på Reco.se så måste man veta att ägarföretaget heter Tomteborgen. Å andra sidan kan man på Reco.se hitta alla företag som verkar inom ett visst område (t.ex. Norberg), och därifrån söka sig ner till det verksamhetsområde man är intresserad av. Tjänsterna konkurrerar inte i egentlig mening då de utgår ifrån olika innehåll.

Jag gillar Sushikartan mycket, och ser fram emot releasen av Cafekartan och sedan längar jag efter toalettkartan, parkbänkskartan, utsiktskartan, picknickkartan, GILunchKartan, Shoppingkartan, Campingkartan, skogsvandringskartan, svampkartan…..