Svd.se och E24.se säljer inte längre länkar

Svenska Dagbladet och E24 samarbetar på många plan. Inom ekonomi- och näringslivssektorn delar de såväl annonser som redaktionellt material. Nu ser det ut som om de även ägnar sig åt samarbete vad gäller länkförsäljning. Båda tidningarna säljer har sålt länkar till E-butik.se, som verkar ha gjort ett riktigt fett länkköp.

Uppdatering onsdag 28 oktober 2009: Svd.se har nu märkt alla sina annonslänkar med rel=”nofollow” och jag kan för tillfället inte alls hitta det aktuella länkblocket på E24.se. Se även Johan Möllers kommentar nedan. Även Teresa Thustrup från E24 har kommenterat.

En bild från svd.se:

och här en från E24.se:

Det som ser ut som annonser till E-butik är i själva verket ingenting annat än köpta länkar som servas genom Webtraffic.se, men utan spårning av klick.

Här nedan ser man länkkoden för annonsen till E-butik respektive Semantix. E-butik har köpt direktlänkar medan Semantix spårar sina länkar via webtraffic.se. Det är också intressant att se att bilden faktiskt hostas hos Svd.se respektive E24.se så det kan inte direkt röra sig om någonting som respektive sajt inte är delaktiga i:

Jag har ingen aning om vad E-butik.se får betala för förstasideslänkar från både svd.se och e24.se, men om jag vore någon av dessa tidningar skulle jag inte sälja denna typ av förstasideslänkar för under en miljon om året. Det de riskerar är ju såväl trovärdigheten i Google som hos sina läsare.

När jag i lördags inledde den här serien så visade det sig snabbt att jag hade stuckit näsan i ett ovanligt rörigt getingbo. Det visade sig att jag klampade in i gamla uppgörelser från tiden innan Google över huvud taget brydde sig om länkförsäljning eller åtminstone långt innan de sa så offentligt i sina riktlinjer för webbansvariga åtminstone. Men det spelar egentligen ingen roll, för jag anser att det är ett stort SEO-misstag att inte ta hänsyn till dessa.