Sverigedemokraterna.se borta från förstaplatsen

Jag ber om ursäkt om att jag tjatar om sverigedemokraterna hela tiden, men fenomenet vi just nu ser i Googles sökresultat är otroligt intressant ur ett SEO-perspektiv. Det åskådliggör två fenomen som vi som arbetar dagligdags med sökmotoroptimering ofta ser men brukar ha svårt att skriva om eftersom kundcase sällan lämpar sig särskilt väl som exempel..

Under veckan har Sverigedemokraterna.se ramlat ner från förstaplatsen vid sökningar på sverigedemokraterna från Google. Samtidigt har Sverigedemokraterna.de ramlat ner ett par positioner, men ligger fortfarande bättre till än Wikipediasidan som fram till häromveckan låg stadigt parkerad på andraplatsen. Samtidigt har sverigedemokraterna.net gått upp till förstaplatsen med en extra, indragen sökträff.

Två saker har inträffat samtidigt. Att .net-domänen har gått upp är en effekt av att många starka sajter har länkat till sidan där principprogrammet analyseras. Mer om den nedan. Att .se-domänen har trillant ner beror däremot på att sajten har förlorat sin varumärkesstatus i Google. Det vi ser är otroligt intressant och kan tillämpas vid olika typer av sökmotoroptimering. Men jag tror alls inte att det är effekten av några SEO-åtgärder från Sverigedemokraternas sida. De håller nog fortfarande på med sina ”åtgärder” mot det påstådda varumärkesintrånget.

Så här ser det ut idag i en ren browser utan historik eller personliga preferenser:

Jämför här, med hur det såg ut för några dagar sedan.

Detta kan ses som ett bakslag för kampanjen som förs från sverigedemokraterna.de, men ur ett rent SEO-perspektiv kan man lika gärna se det som en delseger för kampanjen, förutsatt att man nu går vidare till nästa nivå.

Sverigedemokraterna.se har förlorat sin varumärkesstatus

Simon Nyström skrev för en tid sedan en mycket läsvärd analys där han dömde ut kampanjen baserat på antagandet att sverigedemokraterna.se hade utsetts till varumärkesdomän för sökfrasen sverigedemokraterna på ett manuellt sätt. Simon använde termen Vital ratings.

Det nuvarande resultatet visar att så nog inte var fallet. Däremot hade domänen, i kraft av sin .se-domän och ett hyfsat antal inlänkar (1562 stycken) utsetts till den domän som hade det starkaste varumärket. Samma effekt uppnår de allra flesta företag, som nästan undantagslöst placerar sig etta på sitt eget namn, förutsatt att de har företagsnamnet i domänen.

Ett exempel på hur domänen lindqvist-msk.se har fått automatisk varumärkesstatus framför lindqvist.com vid sökningar efter lindqvist:

Det som nu har hänt med domänen sverigedemokraterna.se är att Google har blivit förvirrat. Det finns plötsligen fyra domäner som konkurrerar om varumärkesstatusen, alla fyra med länkar från sökområdet Sverige, och nykomlingen sverigedemokraterna.de har på kort tid fått fler inlänkar än många av de andra. Sidan som ligger på sverigedemokraterna.se saknar i stort sett text och har därför, under trycket av länkarna till de andra domänerna fått lämna sin prioriterade placering.

Många starka länkar till principprogrammet på sverigedemokraterna.net

Medan allt detta pågick på annat håll, presenterade Sverigedemokraterna sitt principprogram. Det publicerades på en sida under sverigedemokraterna.net, som genast fick många inlänkar från åtskilliga starka sajter och bloggar (bland annat från piratpartiet.se). Att sidan är bättre textoptimerad för sökfrasen sverigedemokraterna än någon annan sida på domänen skadade inte heller. Böjningen sverigedemokraternas finns i rubriken och ordet sverigedemokraterna nämns 19 gånger i brödtexten och två gånger i title-texten.

Effekten blir att Google upptäcker att ytterligare en sida under domänen är värd att placeras i sökresultaten, men eftersom Google nästan aldrig visar flera sidor från samma domän så klustras den ihop med huvudsidan på sverigedemokraterna.net. Den kombinerade kraften i de båda klustrade sidorna trycker upp sajten i sökresultatet.

Detta är en teknik som man kan dra nytta av vid sökmotoroptimering, såväl vid trafikdrivande SEO som vid uppstädning av sökresultat. Så här fungerar det:

Anta att din egen sajt ligger femma i sökresultaten och att platserna i sökresultaten ser ut ungefär så här:

  1. Wikipedia-sida
  2. En konkurrent
  3. En tidningsartikel i ämnet som inte är en konkurrent, den kanske till och med nämner din produkt
  4. En bloggare som skriver om området utan att konkurrera
  5. Din sajt
  6. En annan konkurrent
  7. En forumpost
  8. ….

Det här sökresultatet skulle ju faktiskt inte vara så illa om det bara inte vore för den där eländiga konkurrenten som ligger ivägen på plats nummer två.

Men tänk om det nu visar sig finnas ytterligare en artikel på tidningssajten, som också skulle kunna vara värd en placering i sökresultaten men som kanske är nyare eller har en lite sämre rubrik än den som visas på plats tre. Det finns det nästan alltid, och det kan du dra nytta av genom lite smart länkande.

Efter någon veckas länkande (allra helst från din egen sajt, men gärna kompletterat med länkar från andra sajter som har relevans till ämnet), kommer vi se att den nyare tidningsartikeln börjar visas som indraget sökresultat, och strax därefter kommer de båda tidningssidorna att trycka sig förbi konkurrenten och inte både andra- och tredjeplatsen. Har du extra mycket tur, så kan den dra med sig din sajt på vägen upp eftersom du har länkat till det nya resultatet, men oavsett om det blir så eller inte så har du tryckt ner din konkurrent två snäpp i sökresultaten som i värsta fall ser ut så här:

  1. Wikipedia-sida
  2. En tidningsartikel i ämnet som inte är en konkurrent, den kanske till och med nämner din produkt

    —- En annan tidningsartikel i ämnet
  3. En konkurrent
  4. En bloggare som skriver om området utan att konkurrera
  5. Din sajt
  6. En annan konkurrent
  7. En forumpost
  8. ….

(Och det är nu du ska bli bästa kompis med bloggaren som finns med i sökresultatet, men det behöver jag väl knappast säga. Varje litet steg i klättandet mot toppen kräver sina åtgärder…)

På motsvarande sätt kan man arbeta för att förändra ett negativt sökresultat, där varje placering i sökresultatet räknas, i strävan efter att trycka upp de neutrala och positiva träffaran ovanför de negativa. Här handlar det inte om konkurrenter, utan om positiva eller negativa träffar som ska städas undan.

Så vad händer härnäst?

Det kommer att bli mycket spännande att se fortsättningen på den här rysaren. Jag har svårt att tänka mig att Sverigedemokraterna, som nationalistiskt parti, trots att de har de tre försraplaceringarna just nu, känner sig sådär överdrivet nöjda med att se en internationell .net-domän i toppen ovanför sin .se-domän. Och jag tror inte heller att principprogrammet kommer att parkera sig som indragsresultat så som det visas nu.

Nya inlänkar till sverigedemokraterna.de kan mycket väl knuffa upp sajten ovanför bildresultatet och därmed knuffa ner sverigedemokraterna.se till under bilderna. Och apropå bilder så undrar jag hur lång tid det kommer att ta innan vi ser den lila knappen med texten ”Jag röstar inte på Sverigedemokraterna” i den raden?

Hur som helst så känns sökresultaten betydligt mer öppna nu än vad de gjorde för några veckor sedan när jag för första gången skrev om det här fenomenet. Du hittar länkar till alla de övriga postningarna här under.