Syns du på Google Maps?

Ingen har väl missat att Google allt oftare väljer att lyfta in sina egna kartor i sökresultaten. Det upplevs av en del som störande, medan andra passar på att utnyttja möjligheten att synas i sökresultaten. Det kan vara riktigt klickvänligt att synas i kartresultaten när de blandas in i de organiska sökresultaten. Lägg till ett ortsnamn till din sökning så lovar jag att du får upp en karta i Google-resultaten.

Knepen för att komma med i kartresultaten är rätt enkla. Riktigt basal sökmotoroptimering faktiskt. Till att börja med bör du skriva ut företagets adress på ett tydligt sätt på alla sajtens sidor. Om du vill synas på sökningar på Stockholm så gäller det att det står Stockholm i adressen (vilket kan vara surt om man har en postadress i Solna eller Johanneshov, men ofta avhjälps genom att skriva Solna, Stockholm). Använd också gatuadressen istället för en boxadress. Det hjälper!

Nästa steg är nästan lika lätt. Då lägger du till ditt företag i Googles karttjänst. Det är superenkelt och tar bara några minuter. Utnyttja gärna alla alternativen. Har du bra bilder, så använd dem, har du videofilmer så lägg till dem också och försök att få till så bra kategoriseringar som möjligt. Bekräftelsen sker enklast via ett SMS till det mobilnummer du anger, men kan eller vill du inte ange ett mobilnummer så kan du lika gärna bekräfta via telefon eller vykort.

Själv har jag lagt till mig på båda mina Kungsholmsadresser:

Lägg märke till att Google tycker sig hitta hela 23 kartreferenser till mitt namn! Det är smått häpnadsväckande, även om de första verkligen inte är så konstiga. Här hittar vi förutom mina kontorskollegor, naturligtvis också en Flickr-bild från mitt favoritkafé och, märkligt nog, frisörsalongen ett par portar bort från mitt hem. Den träffen har Google hämtat från Brightkite, som ju får anses vara en extra bra källa till geopositionerad data.

Alla de här träffarna har det gemensamt att de har nogsamt utskriven adressinformation och även nämner ordet Nikke. (Om du befinner dig någon annanstans än i Stockholm, kan du säkert behöva komplettera sökningen med Kungsholmen eller Stockholm eller bägge två för att få fram samma resultat som jag.)

Jag tycker att det här är roligt. Det är så typiskt Google att plocka upp någonting så naturligt som den kontaktinformation som vi nästan alla använder på våra sajter, och använda den till kartbaserade sökningar.

På nästa sida i sökresultaten blir det förresten ännu skojigare. För där blir det tydligt att Google vill få oss att interagera med deras kartor.

Först har vi en recension som jag har skrivit på en konkurrerande karttjänst, Cafekartan.se. Tätt följd av en referens till mig från Daniel Lövquists sajt, en bloggpost från kollegan Danne så kommer Säkerhetspolisen! Det är förstås ytterligare en träff via Brightkite, men kolla där under. 1 review! Man bara måste klicka för att se hur säkerhetspolisen recenseras i Google Maps. Och jag blev ju inte besviken:

Google tuggar sig sakta fram mot sitt informationsherravälde. Förr i tiden nöjde de sig med att indexera andras innehåll, men i Google maps och dess relaterade tjänster känner man verkligen att Google får oss att bidra till att tillföra all den information vi tidigare har haft på våra sajter. Inte konstigt att Eniro har börjat med sitemaps på sin sajt. Google har länge varit nästintill ohotade i sin position som sökmotor, snart tar de över som största katalogsajt också.