Använd taggar på rätt sätt för ökad synlighet

Att tagga. Ordet kan ha så många betydelser idag, även om vi avgränsar till webbanvändning. Vi taggar på Twitter, vi taggar på Instagram, vi taggar på Google+ och en del taggar till och med på Facebook, trots att taggar inte har någon som helst funktion där. Taggandet är ett fantastiskt sätt att binda ihop olika blogginlägg som har någonting med varandra att göra. Och det är ett fantastiskt verktyg för att öka sajtens synlighet inom de områden man ofta skriver om.

I WordPress, som ju är mitt favorit-CMS är taggarna numera en inbyggd taxonomi. Taggandet var inte inbyggt i WordPress från början. Då kunde vi bara kategorisera, och det gjorde vi. Som mest hade jag 270 kategorier på den här bloggen, helt enkelt för att jag använde kategorier som jag skulle ha använt taggar. Taggar fanns i Blogger minns jag, men blogger hade ingen kategoriseringsfunktion (och har det väl inte idag heller). I den svenska översättningen av WordPress kallar taggarna för etiketter, vilket är en OK benämning. Men taggar är långtifrån någonting WordPress-specifikt. Det finns i de flesta bloggplattformar och härom veckan gick det upp för mig att e-handelsplattformen Panagora utnyttjar taggar, men kallar dem för egenskaper. Du kan alltså läsa den här bloggposten om taggar även om du inte använder WordPress, och fundera på hur du kan åstadkomma liknande saker i det CMS du själv använder.

Skillnaden mellan att tagga och kategorisera

Ett blogginlägg hör hemma i en kategori. Om det skulle vara så att det hör hemma i flera kategorier, så är du nog i själva verket i behov av en ny kategorihierarki. Däremot kan (och bör) ett blogginlägg ha flera taggar. Kategorin beskriver var på sajten inlägget hör hemma (just det här ligger i kategorin Sökmotoroptimering) och taggarna beskriver hur blogginlägget hör ihop med andra blogginlägg du har skrivit (i det här fallet WordPress, #Blogg100, taggar, resultatsidor och relevans).

Jag försöker att ha som tumregel att en bloggpost ska ha minst en och högst fem taggar och att ingen post ska ha mer än en ny tagg. Helst vill jag, när jag introducerar en ny tagg på bloggen, hitta en gammal bloggpost som också kan taggas med den nya taggen. Jag förklarar varför längre ner i texten.

Taggarnas tre funktioner ur SEO-perspektiv

Taggarnas sammanbindande effekt ger tre starka fördelar som du kan använda i ditt arbete med sökmotoroptimering. Dessa kan utnyttjas ihop eller var för sig.

1. Skapa taggsidor/resultatsidor för taggar

Det vanligaste (och samtidigt mest underutnyttjade) sättet att utnyttja taggarna är att gruppera blogginlägg som är taggade på samma sätt på en och samma sida. Denna typ av resultatsidor kallas ofta för taggsidor, och är, liksom kategorisidor, ofta väldigt underutvecklade på de flesta sajter. En bra taggsida bör, liksom alla övriga sidor på sajten, ha en unik title-text, en unik description-text, en unik h1-rubrik och en unik text på sidan. Det sämsta sättet att använda sig av taggsidor, är att bara lista de kompletta blogginläggen under taggen. Bättre då att bara lista ett handskrivet utdrag av texten, det som på en tidningssajt skulle kallas för en indragare eller artikelpuff.

Taggsidornas funktion är att stärka de enskilda blogginläggen som samlas på taggsidan. Dessa har, om du taggar på rätt sätt, en hel del gemensamt, och därför blir taggsidan ett bra verktyg för att på ett relevant sätt länka till dessa. Dessutom på en sida som troligen inte uppdateras lika ofta som bloggens förstasida eller dina kategorisidor.

Unik text på taggsidor är sällan inbyggt i WordPress-teman (även om jag aldrig underlåter att påpeka att temabyggare borde göra det). I Genesis Framework är det inbyggt. De SEO-tillägg som åstadkommer detta är tyvärr ofta för dåligt kodade för att jag ska rekommendera dem, men alltfler utvecklar börjar lyssna på mina önskemål.

2. Stärk dina resultatsidor med relevanta länkar i text

Om du har lagt extra arbete på att stärka utvalda taggsidor, så att de på alla sätt signalerar till Google vad de vill placera sig på, så bör du även se till att länka till dem på ett bra sätt i texten på dina bloggposter. Länkar i brödtext fungerar bättre än länkar i menyer, sidebars och sidfötter och även bättre än de automatiska länkar som många WordPress-teman skapar ovanför eller under bloggposterna (”taggat med…”). Det du däremot bör göra, är att länka internt vid relevanta tillfällen. Om du till exempel deltar i #Blogg100 kan det hända att du då och då skriver om det, och då bör du inte underlåta att länka till din taggsida.

Däremot är det inte alla taggar som bör stärkas. Mer allmänt hållna taggsidor, som du inte specifikt vill ha söktrafik till, kan du gott hoppa över att stärka med unik h1-rubrik och text, och åtminstone min text skulle bli väldigt länktät om jag länkade till alla de 900 taggarna som används på den här bloggen varje gång något av de orden förekom i texten. Jag har däför, här, valt bort att använda något av de WordPress-plugins som bygger automatiska länkar till alla taggsidor. Däremot använder jag ett sådant (SEO Smart Links) på Nikkelin.se, där taggandet pågår på ett annat sätt, och där blogginläggen sällan är särskilt länktäta från början.

3. Skapa länkar mellan relevanta bloggposter

Det finns ingenting bättre än relevanta länkar inom en sajt, och vad kan då vara bättre än att automatiskt länka till liknande sidor/blogginlägg baserat på gemensamma taggar? Här på Nikke Index använder jag WordPress och WordPress-tillägget WP Related posts, som automatiskt hittar, och länkar till relaterade blogginlägg baserat på taggarna. Länkarna placeras efter texten och det finns i den senaste versionen av WP Related Posts en mängd olika inställningar för hur de ska presenteras.

Matt Cutts har ett bra blogginlägg där han tipsar om flera olika tillägg för att bygga dessa relevanslänkar.

Dessutom använder jag ett tillägg som gör det möjligt att använda olika utvalda widgets på sidor som delar taggar. Just nu puffar jag t.ex för Carnabys WordPress-byrå Hippies vid sidan av det här blogginlägget, eftersom det är taggat med WordPress. På samma sätt skulle en blogg som var kopplat till en webbutik kunna länka relevant till olika artiklar baserat på taggar (förutsatt, då att även webbutiken använder ett taggsystem av något slag, så att det verkligen blir relevanta länkar).

Taggstrategier du bör undvika

Det finns många sätt att använda taggar på en sajt, och alla är inte lika bra. Jag tänkte kort gå igenom några av de strategier som jag själv undviker och som jag tycker att andra också bör hålla sig undan.

Tagga inte alla blogginlägg likadant! Att tagga med #Blogg100 är verkligen på gränsen. Främst kommer det att skapa en taggsida som under de närmaste 100 dagarna kommer att bli väldigt lik bloggens förstasida. Detta kan ju undvikas just genom att följa råden under 1 ovan, så att taggsidan, rent sajtmässigt skiljer sig väldigt mycket från förstasidan på bloggen. Men i övrigt, om du upptäcker att allt fler av dina blogginlägg hör hemma under samma tagg bör du kanske överväga att konvertera taggen till en kategori istället?

Använd inte Taggmoln! Taggmolnen skapar alldeles för många och ofta alldeles för irrelevanta för många länkar på alla sidor på sajten. Visst ger det en snygg grafisk bild över vad bloggen handlar om, men jag tycker inte att taggmolnen tillför tillräckligt mycket nytta för att överskugga de negativa konsekvenserna.

Använd aldrig samma namn på taggar som på kategorier. Det skapar ju två resultatsidor på sajten, som sinsemellan kommer att konkurrera om att synas på ordet. Välj antingen eller. Tänk tidning när du kategoriserar (Inrikes, Utrikes, Sport, Kultur, Debatt, Ekonomi) och tänk relationer när du taggar (en tidningsartikel om Frankrike skulle kunna vara skriven i alla kategorierna ovan utom möjligen Inrikes).

Använd inte samma tagg som rubriken på bloggen eller på blogginlägg, eller på andra viktiga sidor på sajten. Orsaken är förstås densamma som varför du inte ska ha konturrerande taggar och kategorier. Visst kan den som säljer resor till New York, tagga alla blogginlägg som handlar om New York med taggen med samma namn som staden, men då bör man inte ha en taggsida som konkurrerar med huvudsidan för New York, om man inte verkligen vet vad man håller på med, och har en särskild strategi för detta.

Tagga inte för smalt! Det här är den regel jag själv bryter alltför mycket emot. Jag använder ibland alltför smala taggar, som bara används en eller två gånger. Fram till idag har taggen taggar t.ex bara använts en enda gång. Att jag har över 900 taggar på ”bara” 2200 blogginlägg visar att jag ibland har gått loss lite väl hårt med taggarna. Jag försöker sedan något år tillbaka, att strikt följa min egen regel om att aldrig introducera mer än en ny tagg per blogginlägg, och att helst leta upp ett liknande gammalt inlägg som passar under den nya taggen när en ny tagg väl introduceras. Men ibland hinner man bara inte. Jag lovar att skärpa mig, om ni lovar att bli bättre på att utnyttja taggarna. Deal?

Tagga till nu!