Tänk över alla aspekter när du väljer webbutik

Urban Lindstedt har skrivit ett otroligt genomarbetat inlägg om strategier för att välja webbutik. Han går igenom alla aspekter som en entrepenör ställs inför (eller borde ställa sig själv inför) vid valet av plattform.

En rolig sak som han nämner och som jag själv har ställts inför är kulturkrocken som ofta uppstår mellan tekniker och marknadsfolk. Jag befinner mig mellan dessa världar och har ett par gånger fått träda in och medla i sådana frågor. Teknikerna vill ju ha en plattform som de förstår och kan arbeta effektivt i, medan marknadsförarna bara vill ha den snyggaste butiken.

Båda måste tänka utanför sitt eget område för att det ska bli bra. Och sedan kommer de ändå till oss sökmotoroptimerare och gnäller när butiken inte placerar sig alls i sökresultaten.

Om jag skulle starta en webbutik idag så skulle jag troligen välja en LAMP-lösning av något slag. Och inte bara utifrån min egen erfarenhet av att sköta plattformen. Priset är en alls inte oväsentlig aspekt för en start-up, liksom utbudet av stabila webbhotell som kan åta sig att drifta sajten.

Men även utifrån aspekten att det idag finns en så enorm utvecklarskara i OS-världen som skulle kunna ta över den dagen jag inte ville drifta butiken längre.

Därefter skulle jag titta på utbudet av webbutiker inom plattformen. Helst skulle jag ju vilja ha en butik mitt emellan eBay och Apple Store, för om man slog ihop de båda plattformarna så skulle man få en snygg lösning med massor av möjligheter att koppla ihop produkter i olika bundlingar. Men något sådant plockar man inte ut ur en box.

Jag skulle definitivt välja bort alla hyrplattformar där man inte har någon styrsel över varken utseende eller funktionalitet. De lösningar som bygger på frame-sets åker ut först, och de lösningar som bygger på att innehållet i butiken hostas av tredje part likaså. Vad blir kvar då? Jättemycket. Nästa krav skulle vara att hålla butiken uppe på så många språk som möjligt, och då lutar jag snabbt mot att åtminstone börja med en OS Commerce-butik. Det kräver visserligen en hel del om man vill göra den tillräckligt sexig och en smula unik. Det blir lätt lite Konsum-känsla á la 70-tal över de butiker som går på OS Commerce annars…

Så skulle jag flytta över denna rekommendation till ett stort svenskt företag som vill börja med webbhandel? Troligen inte. Jag skulle nog följa Urbans råd och kontakta en specialist inom ämnet, och sedan lägga in mina åsikter om utbyggbarhet och sökmotoroptimering i diskussionerna.

Andra bloggar om: , , ,