Tävlingar i sökmotoroptimering

Just nu pågår åtminstone tre tävlingar i sökmotoroptimering: v7ndotcom elursrebmem, Redscowl Bluesingsky och carcasherdotcom seocontest. De båda första inriktar sig helt på Google och den senaste även på Yahoo! och MSN Search. Men det finns fler skillnader som gör det intressant att följa dessa tre tävlingar, antingen som deltagare eller som åskådare.

v7ndotcom elursrebmem

V7ndotcom elursrebmem är nu över och den var mycket intressant att följa eftersom den nästan inte hade några regler. Vinnaren blev den sajt som innehar förstaplatsen i en googlesökning den 15 maj i år. Tävlingen lockade en stor mängd sökmotoroptimerare ur alla läger, och den gav en bra möjlighet att kunna jämföra olika typer av sökmotoroptimering.

Det roligaste var resultatet som tydligt visade att de fula metoderna inte längre lönar sig gentemot Google. Vinnaren hade flest länkar från flest sajter och med den bäst optimerade sidan helt enkelt. Tvåan (och väldigt nära förstaplatsen) blev svensken Jim Westergren.

Mer om tävlingsresultaten i V7ndotcom elursrebmem här.

Redscowl Bluesingsky

Redscowl Bluesingsky är även den inriktad på Google, men med inskränkningen att det bara är nya domänder som får delta. Tävlande domäner får inte vara registrerade tidigare än 2005-12-25. Ingen gammal etablerad domän kan därmed över huvud taget delta i tävlingen. Denna regel är intressant eftersom det på sistone har varit väldigt svårt att få nya domäner att placera sig högt i Googles sökresultat, åtminstone efter ett par månader. Tävlingen kan därför påvisa vilka tekniker som man kan använda för att ta sig runt denna effekt hos Google.

Carcasherdotcom Seocontest

carcasherdotcom seocontest är i princip en ren kopia på V7n.com-tävlingen v7ndotcom elursrebmem, med det undantaget att den gäller förstaplatsen på såväl Google, Yahoo! och MSN Search. Dessutom pågår tävlingen under mycket längre tid. Den avgörs inte förrän den sista december i år. Den sökmotoroptimerare som då har lyckats placera sin carcasherdotcom seocontest på förstaplatsen på Google vinner försa pris, Förstaplatsen på Yahoo! ger andra pris och tredjepriset går till den som har lyckats lägga sin sajt överst på MSN Search.

carcasherdotcom seocontest-tävligen har kritiserats från flera håll, och starkast då från forumen på V7n.com som hävdar att den inte bara är en ren kopia på tävlingen som arrangeras där, utan att det även är tveksamt om det över huvud taget kommer att betalas ut några pengar. Den sammanlagda prissumman i den tävlingen är 14000 dollar, en 42″ Plasma TV, ett Sony PSP-spel, and en eller flera iPods samt ett kontrakt värt 12000 dollar för att sökmotoroptimera carcasher.com.

Oetisk SEO undanbedes

I reglerna till denna tävling har man uttryckligen sagt att deltagare som använder dörrsidor, spam, dolda länkar och annan oetisk sökmotoroptimering kommer att diskvalificeras. Detta har i sin tur väckt frågor om vad som kommer att hända om motståndarna i tävlingen kommer att placera dolda länkar till varandra…