Tillfälligt avbrott i sökresultatet för Sökmotoroptimering

I onsdags morse uppdaterade jag, trots invändningar från @annlikander och @bolstad, till WordPress 3.4 och tyckte inte att det var några som helst bekymmer med det. Idag inser jag att jag tittade efter dåligt. Ett av mina favoritplugins, No Category Base, hade slutat att fungera vilket gjorde att alla mina kategorier på sajten hade fått nya URLar. Kagegorin Sökmotoroptimering, som tidigare hade haft adressen http://www.lindqvist.com/sokmotoroptimering/ hade plötsligen, när det kom till de automatiska länkarna, flyttat till /category/sokmotoroptimering/

Samtidigt länkade huvudmenyn och alla enskilda inlägg om Sökmotoroptimering till sidan utan /cataogory/ och därmed hade jag skapat ett duplicerat innehåll som heter duga. Resultatet lät inte vänta på sig och sajten sjönk som en sten på sökfrasen. Den sjönk snabbt från andraplatsen till plats 98 i sökresultatet.

På väg ner. Foto: Alessandra Cimatti

Om jag inte snabbt hade upptäckt orsaken till det inträffade, eller om jag hade oroat mig för att jag hade gjort lite skumma länkbyten, så skulle jag ha fått panik när jag upptäckte det här på midsommarafton.

Nu tycker jag mest att det ska bli intressant att se hur lång tid det kommer att ta innan jag är tillbaka igen.

Alltsom oftast är det sådant här som ligger bakom när en sajt sjunker snabbt och långt i sökresultaten. Det ligger nästan alltid något tekniskt fel bakom, eller att man gjort en förändring som gör att sajten blir otydlig i att signalera vilken sida som ska vara den som ska ranka på ett sökord. I det här fallet var det ganska lätt att upptäcka, och gick ännu snabbare att åtgärda. I andra fall har det ibland tagit veckor. Det värsta är faktiskt när man dels inte upptäcker det i tid, och dels inte har de tekniska möjligheterna att snabbt kunna åtgärda ett fel i tid. Man kan då hamna i en situation där man bygger fast sig i problemet.

Det är därför det är så viktigt att mäta sina placeringar regelbundet. Själv har jag gjort det till en daglig rutin att hålla koll på ett 20-tal sökfraser. Jag gör det även automatiserat, men just igår kunde de automatiska verktygen faktiskt inte fånga upp förändringen. Det gjorde däremot en manuell kontroll.

Och hade jag inte hittat det själv, så skulle jag ha blivit varse idag på morgonen. För vi som läser av sökresultaten kring sökmotoroptimering brukar vara snabba att fråga varandra när någonting har inträffat.

Vi som följer sökresultatet för sökmotoroptimering är snabba på att hojta till när resultaten förändras

Uppdatering 12-06-25 – Tillbaka!

Det tog tre dagar från att jag upptäckte felet. Idag på morgonen var sajten tillbaka på andraplatsen  i sökresultatet för sökfrasen sökmotoroptimering igen.