Två veckor kvar

Nu återstår bara två veckor av SEO-forums sökmotoroptimeringstävling, och konkurrensen är hårdare än någonsin innan.

När Jim Westergren om två veckor ska utse vinnaren har han ett småkrångligt poängsystem att ta hänsyn till. Förstaplatsen på var och en av de fem söktermerna i tävlingen ger tio poäng, andraplatsen nio poäng och så vidare ned till tiondeplaceringen som ger ett poäng. Skulle en sajt som inte deltar i tävlingen eller inte uppfyller tävlingsreglerna smita in i resultaten så hoppas denna sajt helt enkelt över i poängberäkningen.

De fem söktermerna är, nu som tidigare, sökmotoroptimeringstävling, Aftonbladhet, Expressn, Svenska Dagbladhet och Internetvärd.

Jag är faktiskt lite förvånad över att poängen i tävlingen inte har spridits ut mer bland de tävlande sajterna. Som det är nu har ledarsajten seo-optimering.com 48 eller 49 poäng (beroende på vilket av Googles datacenter som används). Tvåan Mirjoran.se (Anton och Marcus W) pendlar mellan 40 och 41 poäng. Min egen tävlingssajt ligger femma eller sexa med mellan 20 och 25 poäng.

Blande de översta tio sajtern råder, med ett undantag en förvånandsvärd stabilitet. Sammanlagt är det bara 15 av de deltagande 35 sajterna som har några poäng alls, och de allra flesta av de poänglösa sajterna har inte haft ett enda poäng under året. Undantaget är sajten oribium-seo.se som är helt undanskuffad på några av Googles datacenter, men placerar sig bland de fem bästa på andra.

Jag är glad över att det ledande bidraget har valt en så klassisk strategi i tävlingen. Visst har man till viss del arbetat med länkbyten, det har väl alla utom just jag. I övrigt har man satsat på att anmäla sajten till olika samlingssidor som sammaställer länkar till sidor med WC3-kodning och som listar sajter med lättbegriplig och välkodad CSS-kod.

Alla de ledande bidragen visar att det som vanligt är sajterna med bäst och flest länkar som klarar sig bäst i denna typ av SEO-tävlingar, men alla de ledande sajterna har också tänkt rätt vad gäller den interna sökmotoroptimeringen. Sajterna är byggda för att stödja de viktigaste sökorden så mycket som det bara går. Alla de ledande bidragen har valt ut en huvudsida för var och en av tävlingstermerna, och i den mån som det finns undersidor under dessa huvudsidor så stödjer dessa undersidor sina respektive huvudsidor utan att konkurrera med dessa om sökresultaten.

Själv har jag mer eller mindre gett upp försöken att placera mig bättre än trea i tävlingen, men jag tycker att dessa sista dagar i tävlingen ska bli spännande att följa.