Tydliga interna länktexter skadar inte din sajt

Det är stor skillnad på länkar och länkar. Där SEO-konsulter som främst jobbar med externa länkar har varnat för att ha för exakta ankartexter även i sajtens interna navigation, har vi som främst arbetar med att stödja sajters interna länkstruktur ofta säger motsatsen. Jag har med en dåres envishet fortsatt att hävda att det är viktigt att vara så konsekvent som möjligt när man länkar inom sajten. Själv är jag t.ex väldigt konsektvent i att länka till min sida om sökmotoroptimering just med ankartexten sökmotoroptimering och har haft svårt att förstå hur vana länkbyggare kan blanda ihop Penguins skadliga sidor med de postiva effekterna av en tydlig intern länkstruktur.

Igår lämnade Googles Matt Cutts ett väldigt klart besked om vad som gäller.

Frågan som Rob i Los Angeles ställde var alltså ungefär:

Kan interna länkar med exakta ankartexter skada en webbplats? Länkarna hjälper våra användare att navigera på vår sajt. Kommer för många interna länkar med samma ankartext ge oss sämre sökplaceringar på grund av Penguin? 

Matt Cutts svar, i korthet är att det, i typfallet, inte skadar sajten. Normalt sätt skadar inte interna länkar med exakt samma ankartext sajten. Han lämnar dock öppet för att det skulle kunna sajter som använder alltför många exakt likadana sökfraser, eller som överanvänder tekniken (och använder 5000 exakta länkar på varje sida som ett exempel på fall där det faktiskt kan vara till skada). Han specifierar också att hans svar gäller länkar inom en och samma domän.

Jag är mycket glad över det här beskedet från Matt Cutts eftersom det återigen visar att Google gör stor skillnad mellan interna länkar och länkar mellan olika domäner. Och i slutänden faller detta förstås tillbaka på att Google vill komma åt de tekniker som används för att skapa en falsk länk-popularitet, medan interna länkar inom en sajt knappast kan användas, varken för att lura Google eller besökarna.

Stort tack till kollegan Werner Töniste för tipset om filmen!