Utgivningsbevis? Tror inte det…

Det är roligt att se att Mediaanalys försäkrar sig om sin yttrandefrihet samtidigt som de försöker skrämma andra till tystnad genom att gå domstolsvägen.

I en bloggpost idag berättar man om utgivningsbeviset och ger mig lite välmenande råd. Tack tack. Suck. Jag skulle gärna kommentera där, men det tillåts jag inte, så det får bli härifrån istället.

Jag har till och från funderat på ett utgivningsbevis ända sedan de infördes, men kommit fram till att den personliga yttrandefriheten räcker fint för mig, och att de motkrav som ställs av Radio- och TV-verket inte överensstämmer hur en modern sajt fungerar. Så här sammanfattar RTVV reglerna för utgivningsbevis:

Grundlagsskyddet innebär att:

Utgivningsbevis kan utfärdas om webbplatsen:

Men det låter väl bra? Eller? Jo, kanske för den typ av envägskommunikation som Mediaanalys ägnar sig åt, men absolut inte på en modern webbplats som dessutom innehåller ett par, tre bloggar som accepterar kommentarer, syndikerat material, ett forum och en fotoalbum för släkten. Man kan visserligen moderera allt i förväg, vilket jag gör med de första kommentarerna från varje individ och med kommentarer som innehåller vissa ord som finns i en stopplista, men denna inskränkning har jag ju idag främst infört med tanke på just den typen av konflikt som jag befinner mig i med Mediaanalys (javisst, mediaanalys är ett av orden).

Regler för Diskussionsforum, gästbok, webbchat m.m.

Omodererade diskussionsforum m.m. har inte grundlagsskydd

Webbplatser som innehåller delar där innehållet

kan ändras av någon annan än den

som driver verksamheten omfattas inte av grundlagsskyddet. Det kan handla om tjänster som tillåter att användarna, externa informationsleverantörer eller andra kan påverka innehållet som blir direkt tillgängligt för andra användare, (s.k. omodererade

tjänster). Exempel på sådana tjänster är det som vanligtvis brukar kallas för diskussionsforum, webbchat, gästböcker m.m. men även liknande tjänster med annat syfte men med samma funktion, t.ex. Köp&Sälj.

Om däremot varje inlägg eller meddelande kontrolleras och godkänns innan det blir tillgängligt för andra användare (s.k. modererad tjänst) är det möjligt att utfärda utgivningsbevis. Det förutsätter alltså att kontrollen görs manuellt och före publiceringen.

Ett diskussionsforum där en moderator i efterhand kontrollerar och eventuellt tar bort meddelande är alltså inte tillåtet i en

databas med utgivningsbevis.

Faktum är att det just är detta, som trots att jag helt nyligen har börjat tillåta kommentarer, i alla år har gjort att jag har avhållit mig från att ansöka om ett utgivningsbevis. Jag blir alltså personligen anvsvarig för vad mina besökare skriver i kommentarerna, och ska bli tvungen att agera som statens förlängda censor i varje enskild kommentar.

Men det finns mera. I skyldigheterna för utgivningsbevis så ställs även följande krav:

Innehållet på en webbplats ska sparas i sex månader efter det att informationen togs bort från webbplatsen.

Yttrandefrihetsgrundlagen bygger på att ingripande mot eventuella yttrandefrihetsbrott endast får ske efter publiceringen.

För att sådana ingripanden ska vara möjliga måste det publicerade materialet sparas så länge som brottet inte är preskriberat, dvs. sex månader. Justitiekanslern har under den tiden rätt att kräva in dokumentationen.

Huvudregeln är att varje ändring av databasen ska sparas, dvs. även om det måste göras flera gånger per dag. Informationen kan sparas digitalt eller genom utskrift i pappersform.

Det innebär att formändringar, länkar som läggs till eller tas bort, redigeringar av texten, efterhandsmoderering av förmodererade kommentarer ska sparas och dokumenteras. Det är i många fall helt omöjligt att genomföra detta på den här sajten, eftersom de besökare som lämnar kommentarer också, under viss tid, har rätt att redigera dessa kommentarer.

Ett tag hade jag rätt mycket syndikerat material på lindqvist.com, och det finns fortfarande visst material som hämtas automatiskt från andra webbplatser. Hur skulle jag kunna dokumentera och verifiera detta? Borde jag nu ha skrivit ut hela sajten innan jag började flytta in den i bloggformatet? Vad händer om jag lägger till en länk i min bloggroll?

Man kan fråga sig vem hos Mediaanalys som får jobbet att arkivera varje förändring på sajten, spara förstasidan på deras bludderblogg innan nästa inlägg knuffar undan det sista inlägget till nästa sida, komma ihåg att först skriva ut en sida innan man kanske äntligen kommer sig för att storleksförändra bilderna innan dessa publiceras, helt enkelt spara varje liten förändring i sex månader ifall justitiekanslern vill komma och titta. Och vem är Utgivare när Marcus E är på semester?

Nåväl. Det finns flera skyldigheter:

Anmäla förändringar i verksamheten (utgivningsbevis)

Den som har utgivningsbevis för databas är skyldig att anmäla förändringar i verksamheten som kan innebära att förutsättningar för utgivningsbeviset inte längre finns (läs mer på s. 12). Skyldigheten gäller även att anmäla förändringar av databasens namn, vem som driver verksamheten och varifrån verksamheten drivs.

Det skulle bli väldigt mycket kommunikation mellan mig och STVV. Jag byter inriktning eller lägger till nya delar på sajten var och varannan dag…

Kanske kommer jag till en situation där jag blir tvungen att anpassa mig till verkligheten och ansöka om grundlagsskyddet. Men vi är inte där ännu.