Vad gör ni i Huddinge allihop?

Den som försöker hålla ordning på varifrån besökarna kommer har det inte lätt just nu. Jag tror att det är mer än en webbanalytiker som idag sitter och undrar när Huddinge blev Sveriges tredje stad. Så ser det nämligen ut, sedan 10 juli, för sajt efter sajt. Åtminstone i Google Analytics.

Här nedan en skärmdump som visar besökarna från Huddinge på Booli.se, från 1 juli fram till idag.

Besökare ”från Huddinge” enligt Google Analytics

Mätfelet, som håller på att bli väldigt stort, handlar just nu om drygt 7 procent av trafiken, och är detsamma på nästan alla sajter. Det är helt oberoende av trafikkälla eller typ av enhet, vilket syns rätt väl i nedanstående tabell:

Trafik till Booli från Huddinge 10 jul 2013 – 4 aug 2013 jmf med 14 jun 2013 – 9 jul 2013.

Det visar sig också att felet är  jämnt distribuerat över de olika operatörerna Telia, Tele2, Tre… Dock med ett stort undantag: Telenor saknas helt i listan över besökare från Huddinge. Telenor-besökarna sitter, enligt Analytics, i lika hög grad i Solna.

Är det verkligen ett fel vi ser här då? Ja, det är jag väldigt övertygad om. Och vad värre är, är att det verkar vara ett återkommande fel. Vi har nämligen sett samma trend förut, i mars och under en kort period kring midsommar, så om inte Huddinge har blivit det nya default-området för svenska IP-adresser, så är det någonting som är lite skumt här.

 

Motsvarande bild för Solna (där Telenor-kunder alltså placeras) ser ut så här:

I takt med att Google blir mer och mer benägna att anpssa sökresultaten efter vår geografiska position så blir denna typ av felaktigheter allt mer störande. Det som förut kunde skrivas av som ett mindra mätfel blir idag en större anomali, i alla fall om Google använder samma felaktiga geo-data för de anpassade sökresultaten.