Vad skiljer en bra webbshop från en dålig?

Frågan om vad som skiljer en bra webbutik från en dålig har väckts av läsare som har hört av sig, och även tidigare av e-handlare som undrar vad som egentligen kan göras för att sökmotoroptimera deras webbshop.

Även om jag själv har en bakgrund inom handeln, så tänker jag inte ta mig an de rent säljande aspekterna av frågan, utan bara försöka svara på den ur ett sökbarhetsperspektiv. Ofta gränsar dessutom sökbarheten till besökarens upplevelse, och de enda anledningar jag kan se till att inte bygga in sökbarhet i en webbshop är dumhet, kortsynthet eller möjligen att man förbehåller sig möjligheten att sälja extern sökmotoroptimering till kunden i efterhand.

Frames eller inte frames?

Den första frågan jag brukar ställa är om det går att länka in till en specifik produktsida i webbshopen. (Och om butiksinnehavaren inte förstår vad jag menar med den frågan så brukar jag misstänka att han eller hon sitter med en riktigt usel webbshop, och ändå är frågan lättare att besvara är frågan om webbshoppen är uppbyggd med frames.) Direktlänkar in till specifika produkter är A och O för alla e-handlare, oavsett vad de säljer. Och oftast går det inte att skapa direktlänkar in till produktsidor- eller produktkategorier i webbshoppar som är uppbyggda med frames.

Det i sin tur är lite att jämföra med att inte veta vad man har för kassasystem i sin butik tycker jag.

I en bra webbshop går det enkelt att spara bokmärken till alla enskilda produktsidor, och det går också att länka in till alla typer av sidor i shoppen. I en dålig webbshop går det bara att länka till förstasidan eller på sin höjd till en produktkategori.

En frame-uppbyggd webbshop där det inte går länka in till en specifik produkt är nämligen en webbshop där kunderna inte heller kan spara ett bokmärke till produkten de planerar att köpa. Det finns visserligen frames-uppbyggda webbshoppar där man kan spara bokmärken till specifika produkter, men då måste man oftast klicka på en speciell länk först, och först därefter kunna spara bokmärket eller använda adressen i en länk.

Tyvärr är det även så att inte heller Google känner till mycket mer än startsidan och i bästa fall ett och annat grafiskt element i denna typ av webbshoppar. Anledningen är dels att det, av förklarliga skäl, inte finns några som helst externa länkar som pekar in till enstaka produktsidor. Men för att strö salt i såren så hör detta problem oftast ihop med ett annat, värre problem, som delas av alltför många webbshoppar.

Webbshoppar som placerar sig bra i Google-sökningar är ytterst sällan uppbyggda med Frames. Och de som är det använder sig av olika tekniker som är såpass avancerade att det faktiskt inte lönar sig att implementera dem för vanliga webbshoppar. Det blir nästan alltid billigare att bygga om hela webbshoppen i ett system som inte kräver frames.

Interna länkar inom webbshoppen

Alla sökmotorer, och i synnerhet Google, räknar varje länk till en enskild sida på en webbplats som en röst för den sidans placering i sökresultaten. Därför har det förvånat mig att så många e-handelsleverantörer gör webbshoppar som inte skriver ut vanliga html-länkar till webbplatsens viktiga undersidor – produktsidorna.

I en bra webbshop skrivs länkarna ut i HTML-kod, med produktnamnet som länkad text. Webbshoppar som placerar sig dåligt i sökmotorerna har nästan alltid menysystem som skrivs ut med Javascript på sidan.

Sökmotorernas spindlar kan följa javascript idag, men det är inte alltid säkert att de gör det. Och om de följer länkar som skrivs ut av javascript så kan de inte koppla ihop länken med en länkad text (eller ankartext som sökbarhetskonsulterna kallar det). Här nedan ser du en demonstration av skillnaden. Det blir lite kod nu, men räds inte, den är inte komplicerad.

Här kommer en vanlig html-länk till den här sidan:

Vad skiljer en bra webbshop från en dålig?

Så här ser länken ut i html-kod:

<a href="http://www.lindqvist.com/vad-skiljer-en-bra-webbshop-fran-en-dalig/">

Vad skiljer en bra webbshop från en dålig?</a>

Texten Vad skiljer en bra webbshop från en dålig kallas för ankartext, och är ett av de viktiga element som Google använder för att avgöra vad som är just den här sidans viktigaste ord. Den som, några dagar efter att den här artikeln har publicerats, söker på just den frasen, kommer att hitta in till den här sidan via sökmotorer som Google och MSN.

När länkar skrivs ut vias javascript kan sökmotorerna inte göra denna typ av koppling mellan den länkade texten och sidan som länken leder till. Oftast ser inte ens sökmotorerna att det rör sig om länkar, utan kan bara upptäcka och i bästa fall följa olika lösryckta URLar (webbadresser) i koden.

Om jag här skulle vilja lägga en länk i javascript till den här sidan så skulle du som har javascript påslaget i din webbläsare enkelt kunna se den och följa den (och ha en uppfattning om vart du skulle komma innan du klickade på länken). Men sökmotorerna skulle bara se en URL omgiven av javascript-kod. De skulle inte kunna avgöra vart länken ledde, eller vilka ord som var länkade. Besökare som surfar utan javascript skulle inte ens se länken, och det kanske skulle vara ännu värre. Tack och lov är de inte så många.

Exemplen är valda från Karaokebutiken, en webbutik som jag inte har något som helst samröre med eller erfarenhet av i övrigt. De råkade helt enkelt vara den första webbutik jag hittade som passar in på alla mina dåliga exempel. De får ursäkta, men i gengäld får de ju här ett par justa länkar.

Hur hanteras kategorisidor?

En annan sak som sällan är genomfört i sämre webbshoppar är hantering av kategorisidor. Detta har faktiskt inte specifikt med sökbarhet att göra, utan är precis lika dåligt för butikens mänskliga besökare som för sökmotorernas robotar.

I min värld, när jag bygger vanliga sajter, måste en underkategori på sajten visa upp de sidor som finns inom underkategorin. Ett exempel är underkategorin sökmotoroptimering. Sedan kan man experimentera med hur mycket och vilka undersidor som ska listas när man besöker en underkategori. Vissa sajter listar allting som finns i kategorin, andra listar de senaste objekten. En butik borde kanske visa upp specialerbjudanden, produktnyheter eller de mest köpta produkterna, men alltför ofta ser det ut som här till höger när man klickar på en underkategori. Exemplet är återigen valt från Karaokebutiken.

Bra webbshoppar gör det enkelt att lägga listningar även på kategorisidor. Ännu bättre webbshoppar gör det lika enkelt att lägga hårdkodat material som listningar ur databasen. Dåliga e-handelslösningar visar tomma sidor som förval när man går till en underkategori.

Det finns naturligtvis många fler skillnader mellan en bra och en dålig webbshop, som hur produktkatalogen hanteras, om man har access till sina egna databaser, om man kan spara ner kundreskontran externt och hur långa avtalen är.

Jag kommer att fortsätta att skriva om webbshoppar, både ur ett sökbarhetsperspektiv och ur ett e-handlarperspektiv. Det finns så otroligt mycket att säga i ämnet.