Varumärkesbyggande sökmarknadsföring

Urban Lindstedt skrev igår ett bra inlägg om hur stora varumärkesannonsörer satsar på sponsrade länkar i rent varumärkesbyggande syfte. Det är helt riktigt, och säkert en stor anledning till att vissa nyckelord har blivit så heta i Google AdWords på sistone.

Att marknadsandelen för sponsrade länkar är så låg som 9 % av internetbudgeten har ju flera orsaker. En är den helt obegripliga Google-bojkotten som Sveriges Annonsörer och Mediaförmedlarna fortfarande  ägnar sig åt. En annan är det enkla faktum att det finns få tillräckligt starka annonsörer på en ganska liten marknad, vilket faktiskt gör att priserna för sponsrade länkar fortfarande är häpnadsväckande låga i Sverige.

Sedan har vi det faktum att svenska företag är så ohyggligt designorienterade. De vill ut med sitt grafiska varumärke i alla sammanhang. Just det faktum att de är så rädda om formen har ju dessutom varit en starkt bidragande faktor till att många företag har svårt att placera sig i de organiska träfflistorna i sökmotorerna. Det har de börjat se över. Och när de i högre grad börjar intressera sig för sponsrade länkar kommer de bli ännu mer medvetna om vilka möjligheter bättre sökmotorplaceringar kan ge.

Jag tror det finns hopp även om de svenska företagen, men det är kanske som Urban skriver, att vi ligger två år efter i det här hänseendet. Om inte mer.