Västtrafik gillar inte Västtragik

– Det är väl egentligen tragiskt, men har också ett ganska stort underhållningsvärde när stora organisationer känner sig såpass hotade av sina kritiker att de tar till det övervåld det kan innebära att sätta igång de juridiska kvarnarna. Särskilt när de gör det utan att ha särskilt torrt på fötterna.

Det senaste exemplet är kollektivtrafikbolaget Västtrafik i Göteborg. Västtrafik känner sig såpass hotade av en av sina argaste kritiker, den lilla men väldigt arga sajten Västtragik, att man, utan att ha särskilt torrt på fötterna vill ta till IIS alternativa tvistlösningsförfarande för att försöka få bort kritiken från webben.

Uppdatering: Vi är många som har uppmärksammat Vasttragik.se, och sajten är ganska hårt belastad för tillfället.

Uppdatering 2 (2004-03-16): Västtrafik har nu dragit tillbaka sin anmälan mot Västtragik. Läs mer om detta i min artikel med rubriken Västtrafik lägger ner sin anmälan mot Västtragik.

Så här skriver Erik Ljungberg om hoten:

VÄSTTRAFIK HOTAR MED STÄMNING!

På tisdagen den 10 februari nåddes jag av beskedet att Västtrafik hotar mej med stämning ifall jag inte tar bort min hemsida (som jag inte längre får nämna vid dess forna namn). De anser att deras varumärke är hotat av hur informationen presenteras på hemsidan.

På onsdagen den 11 februari kom ytterligare ett meddelande från Västtrafik: Lägg ner din internetdomän. ”Vi har för avsikt att gå till ii-stiftelsen och begära ATF, alternativt tvistlösningsförfarande, så domännamnet lämnas över till oss.”

[Torsdag den 12 februari kl. 09.15] En mycket arg [namnet utelämnat från N!kkes Index], informationschefen på västtrafik, ringde och skällde ut mej för att jag fortfarande hade hemsidan på denna hemsidesadress. Nu ska Västtrafik ta till juridiskt våld för att få bort mej från Internet och se till att de själva får rättigheterna till detta domännamn.

Jag tror dock att Erik kan känna sig rätt lugn. Offentlig verksamhet måste tåla kritik och debatt. Och domänen vasttragik.se kan ju inte på något sätt anses inkräkta på Västtrafiks domän vasttrafik.se utom i om man skriver väldigt fel. Dessutom är den historia som dukas upp om rullstolsbundnas situation i göteborgstrafiken så tragisk att domännamnet måste anses vara riktigt deskriptivt. Jag tror att Västtrafik kommer med tomma hot i hopp om att Erik ska lägga sig i blotta förskräckelsen.

Men det enorma stöd som Vasttragik har fått i sin gästbok] bäddar nog för att Erik ska våga låta sajten stanna där den är. Där hittar man alltifrån sympatiserande inlägg från surfare som uppmanar Erik att inte lägga sig till upprörda tongångar från göteborgare som plötsligen ser sig upplysta.

Bakgrunden till Erik Ljungbergs kritik mot Västtrafik är att rullstolsburna inte själva får färdas på spårvagnar i Göteborg. De måste, även om de med moderna låggolvsvagnar själva kan ta sig på och av ständigt ha en ledsagare med sig. Utan ledsagare är de hänvisade till färdtjänsten, som är ett betydligt dyrare alternativ, både för den som ska åka liksom förkommunen och i förängningen skattebetalarna i allmänhet.

När låggolvsspårvagnarna infördes i Göteborg gjordes det med buller och bång! ”Linje 3 – linjen för alla” var parollen då linje 3 endast skulle trafikeras av låggolvsvvagnar. ”Alla” visade sig inte innefatta rullstolsburna.

Så här beskriver Erik situationen:

Rullstol förbjuden. Konstigt tyckte jag då det nu både var möjligt och smidigt att ta vagnen istället för krångliga färdtjänst. Mina försök att ta reda på varför regelverket såg ut som de gjorde var lite krångligare än jag trodde. Mina frågor mottogs med arrogans och motsatsen till sammarbetsvilja. De ansvariga förklarade att ”regler är regler – och regler är till för att följas”. Däremot kunde ingen förklara varför reglerna kommit till eller vem som gjort dem.

Västtrafik försäkrade att de var aktivt drivande i handikappfrågan – och det verkade ju lovande. Nu, fem år senare, är jag dock lite tveksam. Mycket må ha hänt bakom kulisserna – men för min del har ingenting ändrats. Lite underligt med tanke på att riksdagen redan 1979 klubbade igenom en lag där de manar alla kommuner att anpassa sin kollektivtrafik till funktionshindrade.

Jag skulle vilja tillföra diskussionen följande citat från Västtrafiks sajt:

Västtrafiks uppdrag är att ansvara för all kollektivtrafik i hela Västra Götalandsregionen.