Vem har rätten att debattera en fråga?

Jag har ännu inte mottagit något formellt besked om att en stämningsansökan har lämnats in mot mig, men har, tack vare en liten notis i den utmärkta Kalmar-tidningen Barometern (som jag har klippt in här på sidan), äntligen fått besked om att stämningsansökan nu har lämnats in, och registrerats av Marknadsdomstolen. Stämningsansökan är registrerad den 9 januari, och jag borde väl få någon form av brev av dem på nu på måndag. Det framgår under rubriken Inkomna ärenden, att målet (det första för året) har fått diarienummer C 1/07, i övrigt står det bara så här ännu så länge:

2007-01-09

C 1/07
MediaAnalys Trisodium AB mot 1. N. L. 2. Carnaby Solutions ang. marknadsföring av tjänster på Internet

Om man ska tro på notisen så vänder sig alltså Mediaanalys stämningsansökan inte bara mot mig personligen, utan faktiskt främst mot Carnaby Solutions, ett företag som jag är delägare i med en minoritetspost, men som på intet sätt har något inflytande över vad jag skriver här på Nikkes Index. Varken Mediaanalys eller något annat sökmotoroptimeringsföretag har för övrigt någonsin nämnts på Carnabys sajt eller i Carnaby-bloggen utom i termer av samarbeten. För Mediaanalys räcker det med att jag skriver båda här och där. Kopplingen mellan mig och Carnaby är bara intressant eftersom det blir ett sätt att tysta en kritiker.

När nu detta är sagt, så måste jag avvakta med vidare skriverier i ämnet tills jag har fått se vad som egentligen står i stämningsansökan.

Däremot tycker jag att det är dags att ta tillfället i akt att diskutera vad man kan säga på en blogg, och att ordentligt reda ut vad man, i egenskap av företagare kan säga som privatperson, om så i den relativa offentlighet som en blogg erbjuder. Jag tycker att en namngiven kritiker som står upp under eget namn är att föredra mot anonyma bloggare och påhittade forumpersonligheter som inte kan ställas till svars för sina åsikter.

Då ser jag hellre att namnkunniga debattörer som jag själv, Lars Ilselid, Urban Lindstedt och Hans Sandblom som alla på ett eller annat sätt har intäkter från sökmotoroptimering, kan uttala sig utan att riskera rättsliga efterverkningar så fort vi påtalar direkta missförhållanden. Om detta innebär att jag inte längre kan ägna mig åt sökmotoroptimering annat än för rent privata ändamål, så föredrar jag det som en lösning framför att tystna.

Detta blir ett nytt ämne att blogga om på Nikkes Index.