Vem köper söktermer och varför?

Den här texten skrevs långt innan sökmotorannonseringen hade kommit ur sin linda, och långt innan sökmotorerna hade hunnit skapa bra system för att placera annonser på relevanta sidor. Aktörerna var helt andra, liksom de populära sökmotorerna, men jag tycker att det är ganska intressant att återpublicera den här, för även om jag har bytt inställning till annonserandet, så tyckte jag redan då att sökmotorannonsering var en kostnadseffektivar form av annonsering än bannerannonsering. Däremot var jag då väldigt tveksam till hur utfallet egentligen kunde tänkas bli gentemot kostnaden. Nu när det faktiskt har blivit billigare, och mer effektivt att annonsera genom sökmotorerna kan det vara spännande att titta tillbaka på vad jag tyckte i juni 2003.

Jag har länge funderat på hur de köpta sökresultaten man möter på sökmotorerna fungerar. Det är inte hur och var man köper dem jag undrar över för det är hyfsat enkelt. Vill man köpa söktermer på t.ex. Yahoo! Sverige eller AllTheWeb vänder man sig till Espotting, och om man vill annonsera på Google så tillhandahåller Google tjänsten själva.

Nej, jag är betydligt mer intresserad av varför man köper söktermer.

På papperet verkar det ju vara en utmärkt idé. Det är en effektiv annonsering som bara visas (och därmed bara kostar pengar) när någon har visat ett aktivt intresse för någon av de söktermer man har köpt. Billigt är det kanske inte, men definitivt kostnadseffektivt!

Och visst har det hänt att jag har klickat på den där översta, lite speciellt formgivna länken vid en sökning, men då har jag varit fullt medveten om att jag klickar på en köpt sökplacering. En placering som ligger där den ligger, inte för att sidan överensstämmer, eller ens innehåller det jag har sökt efter, utan för att någon har förutsett min sökning och köpt in sig bland resultaten. Och visst, det har hänt att det har lett mig precis dit jag ville, men lika ofta ger, åtminstone Google Adwords ett smått humoristiskt resultat.

Hur ser de köpta träffarna ut?

Jag har nu ikväll suttit och provsökt på Google, AllTheWeb och Yahoo! Sverige för att hitta exempel på bra och dåliga köpta sökord. Mitt första exempel har jag skrivit om redan tidigare idag, det är en sökning på ordet Översättningsprogram.

Sökning på ”Översättningsprogram” på Yahoo! Sverige

På Yahoo! Sverige har företaget Wordfinder tröttnat på konkurensen (och kanske på att min negativa artikel just i skrivande stund hamnar överst). De har därför, via Espotting, Espotting förstapositionen. Och det har de gjort alldeles rätt i, för den skulle de aldrig inneha genom att förlita sig på att bli spindlade. Sajten är för det första uppbygd av en mängd olika nästlade frameset vilket gör att sidorna troligen ändå inte skulle visas på rätt sätt. Tyvärr verkar de inte sälja översättningsprogram. I alla fall kan jag inte hitta någon som helst info om några sådana på sajten, trots att ordet ”översättningsprogram” finns med i deras description-tagg. Så här ser sökresultatet ut (klicka här).

Sökning på ”Översättningsprogram” på AllTheWeb

Föga överraskande har Wordfinder köpt samma positionering på AllTheWeb. Även här är det Espotting som säljer sökpositionen. Resultaten skiljer sig även i övrigt från Yahoo!-träffarna. (Min negativa artikel finns i skrivande stund inte med, men en tidigare nergörning av en fundamentalistiskt högerkristen sajt som inte längre svarar ligger på tredje plats bland resultaten.)

[mellandrubrik:Sökning på ”Översättningsprogram” på Google]

Till min ohöljda förvåning har ingen köpt in sig på ordet översättningsprogam varken vid en Google-sökning efter svenska sidor eller en allmän Google sökning. Möjligen beror det på att Google fortfarande har en ganska liten andel av den svenska sökmotormarknaden. Jag möter fortfarande påfallande ofta folk som aldrig har hört talas om Google, eller just har upptäckt tjänsten. Antagligen beror det på att påfallande många svenskar använder Hotmail och Spray för sina mailkonton, och därför söker med MSN eller Lycos. Frågan är väl bara vad de hittar. De sidor som den här sajten är representerad med där är åtminstone väldigt gamla.

Köpa position istället för att sökmotoroptimera

Denna mycket oventenskapliga undersökning verkar ju peka på att de som köper sökmotorplaceringar gör det istället för att lägga ner tid och pengar på att sökmotoroptimera sina sajter. Och kanske är det tillräckligt kostnadseffektivt. Men om man inte har byggt fast sin webbplats i ett gytter av java-skript och framesets så krävs det egentligen ganska lite för att skaffa en bra position. Åtminstone på just de sajter jag har nämnt ovan. Å andra sidan kan man genom att köpa sökord se till att täcka upp för ord som man inte använder på sajten, och för ord som är alltför vanliga för att det ska löna sig att försöka kämpa sig till en bra placering.

Min slutsats blir därför. Köp en placering, t.ex. från Espotting eller Google Adwords, men se samtidigt till att optimera din sajt för de ord och ordkombinationer som är viktiga för dig. Vill du veta mer om hur det går till så berättar jag gärna mer. Kontakta mig gärna på e-postadressen som du hittar längst ner på sidan.