VERSALER vs gemener ger olika sökresultat

Google gör, i vissa typer av sökningar, skillnad mellan VERSALER och gemener i sökfrågan och visar helt olika resultat baserat på hur man skriver in sökord.

Här är två exempel – båda från Google.se:

  1. Sökning på UPS -> Bild här
  2. Sökning på ups -> Bild här

Att jag över huvud taget gjorde dess båda sökningar beror förstås på att jag är intresserad över att se hur det går för Dans (föga sökmotoroptimerade) sida om UPS och momsbluffen.

Anledningen till att resultaten skiljer sig tror jag beror på att ordet ups (som i ups and downs) faktiskt existerar som ord parallellt med förkortningen U.P.S (för Uninterruptible Power Supply vilket ofta skrivs ut som UPS) och företagsnamnet Ups (som för övrigt skrivs ut UPS med versaler i all företaskommunikation även om man använder gemener i sin logotyp).

Google har gör helt klart skillnad och troligen beror skillnaden på att Google har listat förkortningen i en ordlista på samma sätt som man har gjort med förkortningen SEO som vid sökningar visar orden Search Engine Optimisation med fet stil. Det syns på sökresultatet från Wikipedia där orden Uninteruptible Power Supply är markerade med fet stil vid bägge sökningarna – oavsett om man söker med gemener eller versaler. Skillnaden är inte lika tydliga när jag söker via Google.com och syns inte alls i Googles bildsökning.

Jag har försökt hitta liknande exempel på när Google gör skillnad mellan versaler och gemener i sökningarna men kan inte hitta lika signifikanta skillnader någonstans. FRA är en förkortning som har använts frekvent i svenska bloggar på sistone, men tydligen inte tillräckligt för att visa några skillnader från Google.no där ordet fra borde kunna behandlas på samma sätt som i fallet ups vs UPS. Namnet på det svenska biståndsorganet Sida skulle kunna vara ett exempel men Sida själva använder inte versaler i sin egna kommunikation och jag kan inte se några skillnader mellan Sida och sida i Google. Det borde finnas fler exempel, men i skrivande stund hittar jag inte några. Hjälp gärna till i kommentarsfältet om du själv kommer på något!

Jag är också hyfsat förvånad över att se min egen sida om saken på trejde plats vid sökningen med versaler, och nästan ännu mer förvånad över att se att två sidor från den här bloggen finns representerade med indrag på sidan två när man söker med gemener. Visserligen tittar jag sällan på sidan två i Googles sökresultat, men det är inte ofta man ser den typen av indragsresultat där. De är vanligare på förstasidan. Mina placeringar torde hur som helst vara tillfälliga. Sökresultaten förändras ständigt och just nu verkar det som om Google favoriserar gamla sajter som den här som har många inkommande länkar.

Jag konstaterar också att Google i båda fallen placerar blogginlägg som är skrivna i avsikt att stödja Dans ursprungsartikel på bättre positioner än Dans sida. Söker man med gemener ligger Dans sida först på trettonde plats och söker man med versaler ligger Dans sida sida på elfte plats, överst på sidan två i sökresultaten.

Nu tror jag faktiskt inte att Dan hade en tanke på att placera sin ironiska bloggpost om UPS och momsen på förstaplatsen i Google när han skrev sidan. Jag tror att han var främst ute efter att ironisera och skriva av sig ilskan samtidigt som han ville ge sina läsare ett gott skratt. Tanken om att pusha upp sidan hos Google väcktes av andra. Men det är spännande att följa detta exempel. Just nu tror jag att Dans senaste inlägg i följetongen har större möjlighet att placera sig i Google-resultaten och jag väntar ivrigt på att Dans bildkollage ska börja synas vid bildökning på ups.