Videosamtal och dagliga självporträtt

Jag kan inte hjälpa det. Jag är barnsligt förtjust i den inbyggda kameran i min MacBook. Särskilt i kombination med videofunktionen i iChat, Apples eget IM-program.

Jag minns när jag som barn drömde om bildtelefoner á la Hedvigs i barnprogrammet Från A till Ö. Och nu finns den inbyggd i min dator.

Igår kväll när jag satt och slavade med en databas pinglade plötsligt iChat till, och en småtrött Johan Schalin syntes i fönstret. Vi hade ett trevligt kvällsamtal om italiensk mat och italienska svampade hotellrumsväggar. Ett samtal som troligen aldrig hade blivit av om vi inte båda hade haft iChat igång på datorn. Dessutom i riktigt OK upplösning om man betänker avståndet och det italienska trådlösa hotellnätverket i kombination med min Fon-router…

Funktionen för bildtelefoni finns inbyggd i såväl Skype som i Messenger, men det är klart snyggast implementerat i iChat tycker jag. Särskilt i de datorer och skärmar som har inbyggd kamera. Dessutom är det elegantast i iChat, eftersom jag där ser så gott som alla mina närmaste GMail-bekanta (via jabber). Tyvärr är alltför få utrustade med den inbyggda kameran ännu så länge, och de som har det använder oftast Adium istället för iChat, och Adium har ingen video-funktion.

(Videosamtal i mobilen tycker jag faktiskt bara är lite larvigt. Dyrt är det också.)

I helgen när jag och sonen var på landet ringde vi upp hustrun som var kvar i stan och jobbade. Roligast är det egentligen att man nästan automatiskt vinkar hej-då när man avslutar dessa samtal. Däremot är sonen inte på långa vägar lika fascinerad som jag är. Han tar det som en rätt naturlig sak att man kan se den man pratar med när datorn är inblandad.

Men den inbyggda kameran är kul på andra sätt också. Den är integrerad med programmet Photo Booth, som jag (så gott som dagligen) använder för att ta en daglig porträttbild och publicera till en sajt som så småningom kommer bli väldigt välfylld med bilder på en åldrande Nikke. Bilderna syns på http://200.se/ och publiceras via en WordPress-blogg tillsammans med några korta ord som sammanfattar läget och sinnesstämningen. Ännu så länge är det ett rätt privat projekt, även om det ju knappast är hemligt. Jag hoppas på att kunna härda ut lika länge i det som Jonathan Keller.

Jag har också funderat på om man inte skulle kunna göra ett AppleScript som alltid drar igång Photo Booth vid start och låter programmet ta en bild på den som sitter framför datorn. Bilden ska sedan lagras i en mapp som har ett kopplat mappkommando som automagiskt postar upp bilden till Flickr… Det vore väl inte så svårt att åstadkomma?