Vill du veta vem som står bakom ett bolag?

Vi som ofta försöker ta reda på vem som står bakom en sajt eller ett bolag har fått det mycket lättare på sistone. Allabolag.se är en ren guldgruva för den som vill veta hur två bolag hänger ihop, vad de har för affärsbeskrivning och vem som egentligen är VD, styrelseordförande eller innehar en styrelsepost i bolaget.

Jag stötte första gången på sajten via Hitta.se, som automatiskt länkar till Allabolag längst ner på varje sida när man har sökt efter ett aktiebolags registersida (snacka om bra sätt att bygga djuplänkar till sin sajt!). Och det är inte småpotatis man bjuds på från Allabolag. Här ser man omsättning, vinst, antal anställda och en mängd viktiga nyckeltal som kan vara bra att ta hänsyn till innan man gör affärer med ett företag.

Just här på bloggen samlas många som känner sig lurade av Yellow Register, dessa kanske blir en smula förvånade när de letar efter information om Yreg på http://www.allabolag.se/5564470119 och upptäcker att det i verksamhetsbeskrivningen står att ”Bolaget skall bedriva en web-portal att driva handel med värdepapper, fastigheter, konstföremål och därmed förenlig verksamhet”. De som trodde att de hade köpt en domän och en webbplats av en webbyrå… Om de sedan klickar på namnet på VD:n så visar sig raskt namnet på ytterligare sju företag där vi hittar några lika ökända namn som t.ex. Alfa Sales AB, Web County Production AB, Nictrade Internet Identity Provider AB, Balazsi Trading AB och ytterligare några som Order by Stable AB.

Förutom ekonomiska nyckeltal av alla de slag kan man enkelt få namnen på alla styrelsemedlemmar i respektive bolag – ett effektivt sätt att bygga koncernträd. I mer komplicerade företagsstrukturer kan det vara intressant att se vilka samband som finns mellan olika företag. Om två eller fler företag som delar styrelsemedlemmar är med och bjuder på ett och samma uppdrag kan det kanske finnas anledning att titta noggrannare på offerten… När företagsstrukturerna blir riktigt komplicerade och olika befattningshavare figurerar som VD eller innehar styrelseposter i varandras bolag har Allabolag.se även en betaltjänst för dom som vill kunna se hela koncerntträd i en och samma bild. Det finns ingen information om vad det kostar, men jag är övertygad om att det är prisvärt för den som ägnar sig åt att kartlägga bolagsstrukturer.

Kreditupplysning är förstås också en tjänst som är tillgänglig som betaltjänst via Allabolag.se.

Naturligtvis kan man även beställa gratis årsredovisningar via Allabolag.se. Det enda jag riktigt saknar är ett sätt att få ta en titt i aktieboken utan att behöva kontakta olika företag direkt.

Jag har haft mycket roligt med Allabolag.se – och kommer att ha det även i framtiden. Det är jag helt övertygad om.

Läs också en intervju med Katrine Toven, affärsområdeschef på Retriever, i Internetworld.