Sommartid 2014

Så börjar det äntligen dra ihop sig till övergång till sommartid igen!

Natten till 30 mars är det dags. De av oss som fortfarande har klockor som måste ställas om måste alltså än en gång försöka minnas åt vilket håll vi ska ställa klockan.

Så här ligger det till: Klockan 02 på natten mot söndag 30 mars ställer man fram klockan en timme. Morgonen efter sover vi som vanligt och på måndagen 1 april så får vi sova en timme kortare Å andra sidan blir det ljust en timme till på kvällen, och vi går raskt mot den tid då det är dags att även ställa fram utemöblerna och utegrillen.



——————— Från tidigare tidsövergångar: ———————

Vintertid 2013

Nu är det dags igen. Söndag 27 oktober går vi tillbaka från sommartid till vintertid (eller normaltid som petimetrarna säger). Vintern är här och av någon anledning tycker vi fortfarande att det är bättre med ljus på morgnarna än på eftermiddagarna när fler barn och ungdomar har möjlighet att uppleva ljuset. Natten mellan 26 och 27 oktober, kl 03.00 ställer vi tillbaka klockan en timme. Samtidigt kan i passa på att ställa tillbaka trädgårdsmöblerna, utegrillen och balkongmöblerna, in i förrådet. Nästa vår, 30 mars är det dags att ställa fram alltihop igen.

Sommartid igen 2013-03-31

Sommartiden närmar sig med stormsteg. Det känns verkligen att vi går mot ljusare tider nu ser jag fram emot 31 mars 2013 då vi åter får ställa fram klockan en timme, och återigen få längre eftermiddagar och ännu ljusare kvällar igen. Omställningen till sommartid sker som vanligt kl 02 på natten då vi ställer fram klockan en timme. Tummregeln är, som vanligt, att vid sommartid ställer vi fram grillen, utemöblerna och klockan. Det är jobbigare för många, särskilt för barnfamiljer och för oss B-människor att gå över till sommartid, eftersom det faktiskt innebär att vi måste stiga upp (och lägga barn) en timme tidigare. Men som ihärdig kvällsmänniska, som gillar eftermiddagar mer än morgnar, så tycker jag att det har oändliga fördelar med de ljusare kvällar som sommartiden ger. Vem vill ha ljus på morgonen när man ändå bara vill sova liksom?

Vintertid 2012

Vi går mot vintertid igen. Och bara tanken på gör mig smått deprimerad. Som tur var är det ännu någon tid kvar tills vi går in i vintertiden och tvingas ställa tillbaka klockan en timmme. Jag är ingen utpräglad morgonmänniska utan är, liksom så många andra, mer beroende av ljusa eftermiddagar än ljusa morgnar. Jag förknippar därför vintertid med mörker, snarare än med ljus. Den 28 oktober är det alltså dags igen. Officiellt går vi från sommartid till vintertid (eller normaltid, som wikipettrarna kallar det) kl 03.00 natten till den 28 oktober 2012. Glöm inte att ställa tillbaka dina manuella klockor en timme innan du går och lägger dig. Din dator och telefon klarar nog vintertidsomställningen av sig själv, men köksklockan brukar behöva lite manuell omställning.

Sommartid 2012

 

Nu på söndag den 25 mars 2012 är det äntligen blir dags att ställa fram klockan en timme, få ljusare kvällar igen, och gå in i sommartiden. Som vanligt är det klockan 02.00 på natten som vi ställer fram klockan en timme till 03.00, vilket gör att vi får lite mörkare morgnar men även en extra timme på kvällen. Tumreglen för hur man ska komma ihåg är så lätt (oavsett vad ICA säger). På våren ställer vi fram både utegrillen och utemöblera och på hösten är det dags att ställa tillbaka dem i förrådet igen. Jag vet att många fortfarande tycker att sommartiden är en idiotisk idé. Det gör inte jag. Jag skulle tvärtom vilja att vi skulle ställa om till sommartid för gott. Alltså flytta den svenska tidszonen en timme åt öster till samma tidszon som Finland, och därmed få ljusare eftermiddagar under större delen av året snarare än marginellt ljusare morgnar under vinterhalvåret.

Vintertid 2011

2011-10-23 – Natten till 30 oktober är det  återigen dags att gå tillbaka till vintertid, den tid som wikipettrarna kallar normaltid. För mig är det årets värsta dag. Vi ställer tillbaka klockan en timme och åstadkommer på så sätt en effekt av mörkare eftermiddagar och kvällar. När det är som värst, i den mörkaste vintern är det många skolbarn som inte har någon som helst ledig tid med dagsljus utomhus. Rent tekniskt ska klockorna, kl 03.00 på natten mot 2011-10-30 ställas tillbaka en timme så att klockan blir 02.00. De flesta moderna klockor och datorer sköter detta helt automagiskt, men vi som sköter sajter som drivs med t.ex. WordPress, kan behöva ställa om tidszonen manuellt, från GMT+2 till GMT+1. Jag avundas ryssarna, som i år hoppar över återgången till vintertid och passar på att ändra sin normaltid så att de får ljusare kvällar året om. För er som inte vill ställa om klockan såg jag just den här smarta uppfinningen. Fast det vete tusan om det är mindre förvirrande egentligen: Sedan får vi leva med vintertid till 25 mars 2012, då det äntligen är dags att dra fram klockan en timme igen och gå tillbaka till sommartid.

Sommartid 2011

2011-03-15 – Snart är det dags för sommartid igen! Natten till den 27 mars kl 02.00 är det dags att ställa fram klockan till 03.00. Tumregeln är enkel. Våren kommer, vi ställer fram utemöblerna, grillen och klockan en timme. Vi förlorar alltså tillfälligt en timme men vinner mer dagsljus på eftermiddagarna och ljusare kvällar. Ni vet väl förresten att Ryssland i år avskaffar vintertiden och stannar på sommartid året om? Här i Sverige kommer vi däremot att tvingas gå tillbaka till den vintertid som vikipettrarna kallar normaltid redan den 30 oktober. ————

Vintertid 2010 – ställ tillbaka klockan!

2010-10-30 – I natt är det dags att ställa om klockan, vilket gör det lite ljusare på morgonen imorgon och mycket mörkare på eftermiddagen. Vintertid infaller i år klockan 03.00, natten mot 31 oktober, sista söndagen i oktober, är det dags igen. Då ställer vi tillbaka klockan en timme, eftermiddagarna blir mörkare, och åtminstone på vissa ställen i Sverige blir morgnarna en smula ljusare. Tumregeln är förstås fortfarande densamma för omställningen till vintertid. Vi ställer tillbaka klockan precis som vi ställer tillbaka utegrillen, gräsklipparen och utemöblerna. Som vanligt tycker jag att omställningen till vintertid (eller normaltid som wikipettrarna kallar det) är helt onödig. Jag skulle, framför allt med tanke på barnen, gärna se att vi behöll sommartiden året runt.

Sommartid 2010 – ställ fram klockan!

2010-03-27 – I natt, natten till 28 mars 2010 (2010-03-28) är det dags igen. Då ställer vi fram klockan en timme. Rent formellt är det klockan 02.00 som det är dags att ställa fram klockorna. Tumregeln gäller fortfarande: Sommartid – ställ fram klockan, utemöblerna och utegrillen. Kanske dröjer det ytterligare någon månad innan det är dags att plocka fram utemöblerna, men det ger oss äntligen ljusare eftermiddagar, så åtminstone i södra Sverige finns det chans att utegrillen åker fram detta datum. I år får vi behålla de ljusa kvällarna och eftermiddagarna ända fram till 2010-10-31 då vi, liksom resten av Europa återigen går tillbaka till vintertid (eller som wikipettrarna säger, normaltid) och ställer tillbaka klockan en timme. Så njut av ljuset medan tid är!

Vintertid 2009 – ställ tillbaka klockan

Hur lite vi än vill det så blir det vintertid 2009 också. De ljusa eftermiddagarna och kvällarna blir mörkare när vi ställer tillbaka klockan till vintertid (eller normaltid) som de som uppskattar ljusare morgnar brukar säga. I år, 2009, går vi över till vintertid igen den 25 oktober kl 03.00 på natten då vi ställer tillbaka klockan till 02.00. Jag själv avskyr vintertiden. Jag kan inte förstå varför våra barn ska berövas det lilla ljus de skulle kunna få med en timme mer ljus på eftermiddagarna. Jag är fortfarande övertygad om att antalet depressioner skulle minska väsentligt om vi behöll sommartiden åren om eller bytte normaltid.

Sommartid 2009

Det blir ljusare för varje dag och vi kan faktiskt börja räkna dagarna till det blir sommartid igen. I år, 2009 infaller det magiska datumet får återgången till sommartid 2009-03-29. Och när det blir sommartid ska man ställa fram klockan en timme. Huvudregeln gäller alltså fortfarande. När det blir vår, sommartid och sommar ställer man fram utemöblerna och tar fram utegrillen! Sedan är det grillsäsong och underbart ljust på kvällarna igen ända fram 25 oktober då vi återigen drabbas av den vintertid som de konservativa mörkmännen kallar normaltid.

Vintertid – ställ tillbaka klockan

2008-09-15 – Nu är vintertiden här, och det känns verkligen. Det mörknar redan vid 15-tiden på dagarna och allt känns genast lite kallare. Visst är det ljusare om morgnarna – men till vilken nytta? Jag längtar storligen tillbaka till sommartiden igen.

Och så är det dags för vintertid igen då. Troget uppdaterar jag den här sidan efter säsong. I år 2008 inträder vintertid (eller normaltid som en del tidstalibaner gillar att säga) natten till söndag 2008-10-26. Då är det alltså dags att ställa tillbaka klockan en timme (till exempel från kl 03.00 till 02.00) vilket ger alla krogbesökare en timme extra att vara ute och parta på.

Tumreglerna som har formulerats nedan gällar alltså fortfarande. Det bli vinter och det är dags att ställa tillbaka utemöblerna, ställa tillbaka grillen och ställa tillbaka klockan. Så enkelt är det.

Som vanligt sörjer jag för barnens skull. Varför ska vi förkorta den ljusa tiden för dem? Varför kan det inte få vara ljust en timme till när de är lediga och kan uppskatta det istället för att ge dem en timme mer ljus på morgnarna när de ändå sover?

Sommartid – ställ fram klockan

2008-03-29 – I natt är det dags för sommartid igen. I år 2008 blir det sommartid söndag den 30 mars och alla som följer grillkockarnas tumregel vet att det då är dags att ställa fram såväl klockan som utegrillen.

Sommartiden innebär att vi återigen får ljusare eftermiddagar och kvällar och att morgnarna ett kort tag blir lite mörkare. Det kan kännas tungt de första veckorna, särskilt för de som börjar okristligt tidigt på morgnarna, men det uppvägs av att vi får mer ljus under de timmar då de flesta av oss faktiskt orkar njuta av det.

Alltså ett halvår av sommartid och mer ljus under den tid då de flesta är vakna.

Vintertid (ställ tillbaka klockan)

I år 2007 är det den 28:e oktober som vintertiden börjar. Då är det återigen dags att ställa tillbaka klockan en timme till vintertid (eller normaltid som det heter), och återigen frågar man sig varför? Under några korta veckor blir det visserligen ljusare på morgnarna, bara för att bli lika mycket mörkare på eftermiddagarna, då barnen är lediga från skolan och har möjlighet att utnyttja ljuset.

Tumregeln gäller än: Sommartid – ställ fram klockan, utegrillen och utemöblerna. Vintertid – ställ tillbaka klockan, utegrillen och utemöblerna…

2006-10-03 – Om jag inte spårade Google-sökningar till den här sajten skulle jag vara en av de som varje år missade skiftet mellan sommartid och vintertid. Tack och lov är det några veckor kvar tills det är dags, men natten mellan den 28:e och 29:e oktober är det återigen dags för oss att återgå till det som egentligen kallas för Svensk Normaltid.

Jag har nu, efter flera års ihärdiga påminnelser lärt mig att jag då ska ställa tillbaka klockan på de klockor som inte korrigerar sig själva.

Som vanligt tycker jag att det är ett stort slöseri alltihop och att vi gott kan köra sommartid året runt så att det blir lite dagsljus kvar på eftermiddagen. Och som vanligt kommer jag att få mail som påpekar att det är trevligt med dagsljus på morgnarna också. I h*lv*t* eller. Hellre ljus på eftermiddagarna när barnen har ledigt från skolan så att det finns något som helst argument kvar att få ut dem i friska luften.

Nedan inlägg från tidigare skiften mellan vintertid (normaltid) och sommartid (livstid):

Sommartid (ställ fram klockan)

2006-03-20 – Tro det eller ej, men idag är det vårdagjämning, och på söndag är det faktiskt dags för sommartid igen!

Sommartid när temperaturen fortfarande ligger stadigt under nollstrecket på dagarna, och snön regerar, åtminstone här i Stockholmstrakten? Jovisst. Och det ska bli skönt att återgå till att få ytterligare en timmes dagsljus. För när vi sätter fram klockan en timme och det blir ljusare på kvällarna brukar livsandarna återvända. Hela den stora gruppen vinterdeprimerade börjar sin resa tillbaka till sitt vanliga jag. Barnen lyckas vara ute och leka några timmar till på dagarna och till slut måste väl till och med vintern förstå att det är dags att dra sig tillbaka.

Tumregeln som jag numer har har fått mig intrummad för hur man ska göra med klockan när det är dags för de två årliga omställningarna fungerar ju faktiskt:

Sommartid – då tar man fram utemöblerna.

Vintertid – då ställer man tillbaka utemöblerna (i förrådet).

Men när jag tittar ut på den helvita gräsmattan måste jag erkänna att det känns långt till utemöbeldags…

Vintertid (ställ tillbaka klockan)

2005-10-20 – OK. 30 oktober är dags igen. Dags att överbelasta Fröken Ur för att dubbekolla att man har ställt om klockan rätt. Enligt regeln nedan ska vi alltså sätta tillbaka klockan en timme. Skiftet sker under natten mellan den 29 och 30 oktober. Troligen kl 03.00 (vilket åtminstone förr i tiden brukade leda till att krogarna kunde hålla öppet en timme extra).

Varför vintertid?

Men det största frågan är ändå varför vi måste gå tillbaka till vintertid? Men jag frågar mig fortfarande varför vi ska göra eftermiddagarna mörkare bara för att det är vinter. Sommartid känns, liksom föregående år som ett betydligt bättre koncept på alla punkter. Det blir visserligen ljusare på morgnarna, men det är ju bara besvärligt med den låga vintersolen som ska lysa en i ansiktet när man kör barnen till skolan. Dessutom är det ändå mörkt när väckarklockan ringer.

Vad säger ni? Ska vi hoppa över det i år?

Tittar man på en karta över tidszoner i världen ser man ju tydligt att Sverige ligger alldeles fel i tid. Vi borde ha samma tid som Finland. Alltså den tid vi har när vi har sommartid.

Till vilken nytta är de ljusare morgnarna när det blir beckmörkt redan vid fyratiden på eftermiddagen? Skulle inte våra barn få fler möjligheter till att vistas utomhus i solljus (det lilla vi har) om det fanns en timme extra dagsljus på eftermiddagarna?

Motargumenten lägrar sig dock, t.o.m. i min vintertidsmotståndarsjäl. Trafiken: långpendlare ska inte behöva åka till jobbet i kolmörker, det borde bli något färre trafikolyckor om fler människor åker iväg i dagsljus än i mörker. Men å andra sidan ska de väl hem också? Och varför måste industrier, byggen och skolor börja så förtvivlat tidigt på morgnarna? Låt alla börja vid 8.30 eller ännu hellre 9.00 istället! Låt oss behålla sommartiden! (Hey, hey).

Nikke

Från en lyckligare tid:

Nu är det dags för sommartid!

2005-03-23 – Dags för sommartid igen! Natten mellan den 27:e och 28:e mars är det dags att ställa om klockorna igen! Jag har dubbelkollat och klockan ska nu ställas fram en timme.

Minns ni hur det var de första åren med sommartid? Bönderna klagade högljutt över att kossorna inte kunde mjölkas en timme tidigare (eller senare), tidningarna var fyllda av artiklar om den stundande tidsomställningen. Ändå var ingen riktigt säker på åt vilket håll klockan skulle ställas.

Men de senaste åren har jag inte hört ett ljud om tidsomställningarna. Och därför är jag lika osäker varje gång. Vänner i omgivningen ger mig råd och tips som ”på våren ställer man fram och på hösten tar man tillbaka den in i förrådet igen”. Va? Utemöblerna? Var det inte klockan vi pratade om.

Datorerna i hemmet klarar tack och lov det där själv numera, liksom teven och videon. Datorerna är synkade mot en tidsserver i Paris. Hur teven och videon gör har jag ingen aning om.