Visa upp din trafik på SIS-index – det är gratis!

Om jag får se din så får du se min… Det var länge parollen för jämförande webbstatistik. Hysch-hysch och svindyra rapporter behärskade marknaden. Sedan kom KIA-index och blev standard för de sajter som hade råd. Priset har sänkts en smula på sistone men det är ändå, för de flesta sajter, obegripligt dyrt att finnas med på KIA index:

Visst försvarar man sig med att denna administrativa avgift ”täcker kostnaden för att producera KIA-index listan och övrig information och analys på sajten samt att vidareutveckla tjänsten” men hur dyrt behöver det vara egentligen?

SIS-index är alldeles gratis!

Alternativet till KIA-index heter SIS-index och är helt gratis. Allt som behövs är att du använder Google Analytics på sajten och är beredd att dela med dig av dina trafikuppgifter med andra.

Det kan tyckas vara hart när omöjligt att släpa upp sin blogg eller sajt till de nivåer som syns på förstasidan på SIS-index, men om man via alternativet Visa avancerat väljer att titta på enbart en viss sajtkategori så blir det genast görligare. Nikke Index ligger enligt den här veckans statistik på plats 175 när det gäller alla sajter på SIS-index, men redan på plats 20 när det kommer till bloggar som rapporterar sin statistik.

Det blir genast mer spännande. Eller hur? Jag är dock förvånad över hur få bloggar som har tyckt att det är mödan värt att vara med på SIS-index, och ännu mer förvånad över att jag inte hittar de politiska partierna i listorna. För visst vore det spännande att kunna jämföra trafiken på moderat.se med trafiken på socialdemokraterna.se. Vem vinner internetvalet liksom?

Så här lägger du till din sajt på SIS-index

Till att börja med behöver du ha Google Analytics som analysverktyg för sajten. Det är alldeles otroligt lätt ordnat på de allra flesta sajter utom från WordPress.com-bloggar där det inte går över huvud taget. Behöver du anvisningar för hur du ska göra så finns det flera bra guider, den bästa håller Google själva med.

När spårningen finns på plats är det dags att skapa ett konto i SIS-index.

När kontot är klart är det bara att logga in, och via Inställningar klicka på den stora gröna knappen för att lägga till en ny sida i SIS-index. Först måste du tillåta SIS-index att hämta data från ditt Google Analytics-konto och i nästa steg skriver du in namnet på sajten, URLen, en beskrivning av sajten målgrupp och har även möjlighet att skriva in en sorts beskrivning av vad sajten handlar om. Det går alldeles otroligt snabbt och enkelt.

Sedan behöver du faktiskt inte göra något mer. Inga knappar behöver installeras, inga siffror behöver rapporteras, utan allt sköter sig självt faktiskt. Statistiken uppdateras varje tisdag, och då är det spännande att gå in och jämföra sig med sina närmaste konkurrenter.

Annonsnätverken har SIS-index som startsida

Om du vill tjäna pengar på din sajt via annonser så är det verkligen mödan värt att lägga till sajten på SIS-index. En uppåtgående kurva i statistiken brukar raskt innebära erbjudanden om att visa annonser på sajten. Åtmintone om din sajt är nischad inom något område där det finns gott om annonsörer.

Detta i sin tur leder till att ”om jag får se din så får du se min”-mentaliteten fortsätter. För om du börjar visa upp din trafik på SIS-index så kan du ge dig på att dina konkurrenter vill visa upp att deras är större än din. Och på så sätt får du äntligen se hur mycket trafik konkurrenten har egentligen, och kan lägg till alla klutar på att bli större, bättre och snabbare.

Läs mer om SIS-index på IDG och Dagens Media eller varför inte följa SIS-index på Twitter?