Vissa sökfraser måste man bara ge upp inför

Tid efter annan så ser man bloggposter där sökmotoropterimare eller sajtägare beklagar sig över att Google fyller resultatsidorna med för mycket eget material. Det här är inte en sådan bloggpost. Men det är en bloggpost som handlar om att det, ibland, inte är särskilt lönt att ägna sig åt sökmotoroptimering på vissa fraser. Och att det är bättre att sikta brett än att satsa på ett fåtal fraser.

Det fins sökfraser, där till och med jag, börjar ge upp hoppet om att få sidor att synas i det organiska sökresultatet. Eller i alla fall att få någon trafik på dessa träffar. Ta den här sökningen (från Google.com med engelska som språk) efter [barcelona tickets] som exempel:

 

Det spelar liksom ingen roll vad man gör i det sökresultatet. Den som vill ha trafik från den sidan har inget annat val än att bjuda på frasen i AdWords.

I de här lägena måste man komma ihåg att Googles primära mål är att göra oss användare nöjda när vi söker.

Och att tjäna pengar.

Men de måste göra oss nöjda med sökresultaten för att kunna tjäna pengar. För den dagen som Google-söket faller samman under spam eller på grund av en övervikt av annonser, den dagen börjar vi använda andra sökmotorer istället.

Vi kan därför vara helt säkra på att Google gör vad de kan för att vi ska få ett sökresultat som vi är nöjda med. Och kanske är Googles användare helt nöjda med sökresultatet ovan. Det kan mycket väl vara så.

Och det är just den här typen av sökresultat som stärker mig i uppfattningen att det alltid lönar sig att sikta på en bred synlighet på så många sökfraser som möjligt istället för att sikta smalt på ett fåtal huvudfraser. I det här fallet kan man ju alltid trösta sig med att ingen av konkurrenterna heller har en chans att synas, och att vi syns på åtskilliga andra sökfraser istället.

Det skulle ju däremot vara otroligt deppigt om man hade ägnat några år åt att bygga upp länkar till en målsida för det här sökresultatet. Då skulle man kunna bli en smula desillusionerad. Tänk om det är var en av de fyra-fem sökfraser som man hade betalat ett företag för synlighet på. Hur tråkigt skulle inte det vara?