Wiredness – gratis bildredigering över webben

Wiredness är en ny webbaplikation som gör det möjligt att redigera bilder utan att ha något som helst bildredigeringsprogram installerat på datorn.

Wiredness kompletterar den serie webbaplikationer som redan finns på webben och innebär att den vanlige webbanvändaren, och till och med många webbredaktörer, har särskilt stor anledning att köpa och installera några som helst dyra program på datorn. Det räcker med en modern webbläsare och hyfsat moderna operativsystem.

Jag har tidigare skrivit om behovet av ett bra webbaserat bildredigreringsprogram som kan komplettera Google Docs (ordbehandling), Google Spreadsheets (kalkylblad), Flickr eller Picasa för bildalbum på webben, samt alla utmärkta webbmailsystem som GMail, Hotmail, eller Yahoo Mail. Nu finns det! Och Wiredness klarar av allt det som vanliga hemanvändare behöver och uppfyller faktiskt alla krav som jag som webbredaktör har på ett bildredigeringsprogram.

Den vanligaste funktionen (som saknas i alla förinstallerade bildhanteringsprogram på såväl Mac som Windows), som jag använder flera gånger om dagen, är att först beskära och sedan fysiskt förminska bilder. För att klara av det har jag tidigare använd Macromedia Fireworks. Vill man dessutom byta format på bilder från t.ex. PNG till JPG eller från JPG till GIF (varför man nu skulle vilja det) så går det alldeles utmärkt i Wiredness som tar emot jpg-, gif-, png- och bmp-filer och har alternativ för att spara bilder i alla de vanliga webbformaten jpg, gif och png. Dock går det högst att ladda upp 5 MB stora bilder, men med det klarar i alla fall jag mig långt.

Wiredness har också integration med Flickr så att du enkelt kan ladda upp bilder från ditt Flickr-konto och spara dem dit.

Testa själv på www.wiredness.com

Nu frågar jag mig bara hur lång tid det tar tills Google kommer in och köper upp dem…