Yellow Register – Yellow.nu – En ny titt

Du som upplever att du har blivit lurad av Yellow Register eller ligger i tvist med dem kommer i kommentarerna längre ner på den här sidan hitta många tips och råd. De bästa finns även samlade på sajten Stoppa Yellowwww.stoppa-yellow.se av föreningen Småföretagare mot Yellow Register Online.

Om du har erfarenhet av Yellow Register tycker jag också att du ska passa på att skriva en recension på Reco.se

Uppdatering 6 april 2010: Yellow varslar personalen.

(Uppdaterat) Yellow Register (numera Yellow.nu) och deras säljbolag Alfa Sales har varit i hetluften igen. Uppdrag granskning har i dagarna sänt en uppföljning på sitt första program om företagsgruppen. Lika sevärd den som den första. Nytt sedan sist var att Yellow Register har flyttat hela sajtutvecklingen (eller mallanpassningen) till ett företag i Rumänien, att Alfa Sales har inrättats som separat säljbolag, att ekobrottsmyndigheten intervjuades och kanske framför allt att det är så rackarns svårt att hitta nöjda kunder men så lätt att hitta missnöjda kunder som inget hellre vill än att säga upp sitt kontrakt.

Jag har efterlyst nöjda kunder här på bloggen och av alla kommentarer som inkommit har bara en varit positivt inställd, men den skickades av en av Yellow Registers säljare på Alfa Sales, så den kan knappast räknas. Samtidigt har Yellow Register aktivt sökt hjälp med sökmotoroptimering. Även jag har blivit kontaktad eftersom jag uppenbarligen är bättre på att placera den här bloggposten på sökningar på termen Yellow Register än vad de själva är. Detta var dock ett jobb som jag inte vill ta i med tång. Jag är kinkig med sådant och hjälper bara företag vars affärsmetoder jag kan ställa mig bakom.

Yellow Register (Yreg) har fått duktigt på pälsen i media under året. Främst på grund av att deras säljkår har arbetat under premisser som har lett till att Yregs säljare har utlovat gratis webbplatser åt små företag. Gratis webbplats eller webbplats som ingår i ett hostingabonnemang och som i slutänden blir ganska mycket dyrare än vad man kan få på annat håll på webben. Det centrala i kritiken har varit att man säljer en webbplats för nästan inga pengar alls, men binder upp företaget i ett långt abonnemang.

Yellow Register försvarar sig med att webbplatsen de levererar med hosting-tjänsten faktiskt är väldigt billig jämfört med vad man kan få betala på annat håll, och att den dyrare abonnemangsavgiften rättfärdigas av att de även håller med webbplats och uppdateringar av denna. Det är svårt för en utomstående att avgöra vad som är rätt.

Jag har därför bestämt mig för att titta närmare på vad det egentligen är som Yreg erbjuder, vad priset är, och vad abonnemanget innehåller i jämförelse med vad man kan få för samma pris från andra leverantörer. Jag vill alltså göra en vederhäftig, opartisk bedöming av deras tjänst. För att kunna göra det behöver jag komma i kontakt med företagare som har sin webbplats via Yellow Register. Jag har i detta syfte ändrat texten på den här sidan. Den ursprungliga artikeln ligger kvar längre ner på sidan.

Efterlyser kunder till Yellow Register

Är du småföretagare med en webbplats via Yellow Register? Skulle du vilja bli intervjuad av mig under någon timme? Det spelar faktiskt ingen som helst roll om du är nöjd med tjänsten eller inte, eftersom jag vill försöka skapa mig en egen uppfattning om vad man får för typ av webbplats för pengarna man betalar i abonnemangsavgift för webbhotellet, vad som ingår i webbhotellstjänsten liksom vilken möjlighet man har att själv göra ändringar på sin sajt.

Utvärderingen kommer att publiceras här på sajten.

Det är inte lätt att starta ett nytt företag , och för de allra flesta är det ännu svårare att dessutom hålla koll på allt som har med webben att göra. Denna sanning gäller för såväl nyblivna företagare, som etablerade företag. Alla som har en egen sajt eller blogg har ju en möjlighet att lägga ut sina personliga tankar om ett företags tjänster, erbjudanden och servicenivå. Det kan man inte göra något åt. Det enda man kan göra är erbjuda en så bra tjänst som möjligt, och se till att kunderna är så nöjda som möjligt.

Vill du hjälpa mig med utvärderingen? Skriv gärna en rad i kommentarsfältet längre ner på sidan. Är du duktigt missnöjd kanske FaceBook-gruppen ”Bojkotta Y-reg, yr.se, Yellow Register” kan vara av intresse.

——————————–

Ursprunglig text på sidan. Den får ligga kvar ett tag, i väntan på min egen undersökning:

Efter ett tips från Marcus Westberg har jag nu tittat igenom Uppdrag Gransknings program om Y-Reg, Yellow Register, Yreg, Comitnet, Yrkesregistret eller vad de nu heter just för tillfället. De har bytt namn många gånger eftersom deras rykte knappast tål att de håller kvar vid sina gamla namn. Otroligt att företaget fortfarande finns, och helt otroligt att de fortfarande tillåts hålla på. Mest otroligt av allt är avtalsansvariga Anna Ahlstrands förmåga att hålla masken under SVT:s långa intervju med henne.

Detta trots att webben är full av rapporter om deras försäljningsmetoder och av missnöjda kunders berättelser. Några exempel:

Och det finns otroligt många fler exempel.

I korthet går Yregs metoder ut på att erbjuda nystartade företag gratis en gratis webbplats. Sedan får man betala 590 kr/månad för den och är bunden vid ett tvåårigt kontrakt. Om man inte säger upp avtalet skriftligt och med rekommenderad post senast tre månader innan avtalet löper ut så förlängs avtalet automatiskt i två år. Inget av detta sägs idag vara olagligt, eftersom kunderna stressas till att skriva på ett avtal om att få en helt webbplats gratis fast betala 590 kronor i månaden för e-post och hosting.

Sajterna ser i de flesta fall helt OK ut och är skapade utifrån standardmallar. Det är inget fel med dem egentligen. Det är mallsajter helt enkelt, som man kan ladda ner och lägga upp själv med ett minimum av html-kunskap.

Sökmotoroptimering…

Samtliga sajter som jag har tittat på som Yreg producerat är så gott som värdelösa sett ur sökmotorsynpunkt. Ändå finns det i programmet exempel på hur en säljare använder sig av sökmotoroptimering som argument i insäljningssamtalet. Fritt antecknat medan jag lyssnade på programmet:

du kan lägga upp hur många sökord som helst så kommer det upp på dig på google eller altavista eller msn eller vad du nu vill…

Vilket skitsnack. Som vanligt när det gäller Yreg. Efter att ha pressats av Uppdrag Gransknings reportrar tillstod man att det enda man gjorde var att anmäla sajten till sökmotorerna. Sedan påstod man att man även länkade till sajterna från Yreg.se, men det kan i alla fall inte jag hitta några spår av. Inte Live.com heller, som bara hittar två utgående länkar från yreg.se. Inte heller från de två sajter som hittas, referenser.com och yreg-restaurang.se hittar Live.com några länkar till Yregs kunder. Jag vet inte riktigt hur de har burit sig åt för att dölja länkarna från Live.com, men på åtminstone referenser.com har man sett till att sajten inte får cachas av sökmotorerna, vilket brukar betyda att man inte alltid visar upp samma innehåll för dem som man visar upp för oss vanliga besökare.

De sajter som man länkar till på referenser.com är fulla av javascript och bildlänkar, utan unika title-taggar, utan h1-taggar, utan unika description-texter. Precis så som det blir när man ska hälla in ett företag i en mall till minsta möjliga produktionskostnad.