4 veckor SEO-kurs på Medieinstitutet

I måndags påbörjade jag och Per Pettersson, efter några veckors förberedelser ett fyra veckor långt undervisningsprojekt på Medieinstitutet. Under fyra veckor undervisar vi 31 blivande onlinemarknadsförare i sökmotoroptimering. Det är fantastiskt roligt att göra och ger mig i varje stund ny energi att fundera på min egen och andras bild av sökmotoroptimering. Denna nya energi har raskt manifesterat sig i två rätt långa bloggposter. En om min syn på länkar och en bakåtblickande om Googles uppdateringar genom tiderna.

Det mest spännande med att undervisa är att man måste sälja in sina egna tankar hos sig själv hela tiden. En av de saker jag verkligen har funderat på inför kursen är hur det egentligen kommer sig att jag har blivit så besatt av att studera Google att det har upptagit det mesta av min tid under de här senaste 13 åren.

Faktum är att det nog är min vän Johan Mogren, som är någonting så ovanligt som en AD med full koll på gamification, som bäst har förklarat det hela. Jag köper hans förklaring rakt av, för det ligger så mycket i den.

Att arbeta med sökmotoroptimering är som att spela ett spel där ingen har berättat reglerna för en. Och just som tror att man börjar förstå dem, så kan de komma att ändras från grunden. Man samarbetar ofta med sina motståndare i spelet om att försöka komma fram till vad reglerna säger just nu, och över oss vakar överdomaren, som har utfärdat en helt ofullständig regelbok som bara säger vad man inte bör göra, men aldrig riktigt i detalj förklarat vad det är man får göra.

Jag har förstås min bild av vad som fungerar och som håller sig inom riktlinjerna. Det är ytterst sällan som jag tar till någonting som ens av den mest nitiske kan upplevas som ett brott mot Googles riktlinjer. Men det finns alltid folk som läser Googles riktlinjer för webbansvariga som fan läser bibeln och hävdar att Google i och med det dokumentet har gjort all sökmotoroptimering omöjlig. Fast i nästa stund avslöjar de sig genom att att tala om manipulation. Själv anser jag att ordet manipulera ligger väl nära uttrycket luras, och som alla som hört mig prata om SEO någon gång så har jag väldigt bestämda åsikter när det kommer till att lura Google.

Imorgon är det dags för ytterligare 6 timmars föreläsning. Då ska vi prata teknik och struktur. Onpage och onsite. Det ska bli hur kul som helst.

Uppdatering: Det hela gav mersmak. Nu planerar jag en hel serie SEO-kurser under våren. http://seo-kurser.se/