Canal Plus – välkomna till webben

Canal Plus är ett av alla de företag som sent omsider har upptäckt Internet och tror att webben finns där bara som en kanal för dem att tjäna pengar. Det är förskräckande vanligt. Samma missuppfattning finns hos de stora filmbolagen och skivbolagen och även hos åtskilliga politiker. Gång efter annan hör jag påståenden om att webben ”bara är en annan distributionskanal för film, musik och litteratur”. Det är fel. Det är tokfel. Internet är så otroligt mycket annat men kan även fungera som en distributionskanal för att sprida film, musik och litteratur.

Canal Plus är inte ens bra på att visa sina egna teve-tablåer på webben.

Canal Plus må vara duktiga på att köpa sändningsrättigheter. Men när det kommer till Internet och särskilt webben så visar de en häpnadsväckande inkompetens.

Om någon har missat det så har Canal Plus stämt en stackars människa som från en chatt med ett 20-tal deltagare har länkat till två helt öppna webbsändningar. Samma sak sker så gott som varje vecka från mängder av forum, chattar och mikrobloggar. Det vill Canal Plus tydligen sätta stopp för.

Jag kan ha viss förståelse för att de vill ha betalt för de sändningar de visar över webben. Men vore det då inte enklare att skydda dessa rent tekniskt och helt enkelt kräva att alla som tittar har ett användarnamn och lösenord?

Simon Sundén har varit ambitiös i sommarvärmen och beställt hem den aktuella förundersökningen. Han sammanfattar den i bloggposten Canal Plus inkompetens bevisas i förundersökningsprotokollet. Läs den! Simon har även lovat att återkomma med en längre bloggpost där han publicerar publicerat hela förundersökningsmaterialet. Passa också på att Pusha den!

För mig är detta ingenting annat än ett yttrandefrihetsmål. Att skriva en text, att lägga en länk, att uttrycka en åsikt… det ska bara inte kunna vara åtalbart! Länkar är grunden för hela webben!

Om Canal Plus vill ha positiv uppmärksamhet på webben bör de tvärtom uppmuntra länkningar. I längden blir ju i alla fall ingen glad av kvaliteten i webbsändningarna. Men hos många kan de ge mersmak. En mersmak som kan resultera i att man blir betalande abonnent. Som läget är nu tror jag snarare att Canal Plus tappar abonnenter. Något annat är de bara inte värda.