Carnaby-bloggen är igång igen

Carnaby.se har fått en efterlängtad ansiktslyftning, och i samband med det har jag lovat att aktivera mitt bloggande där. För flitiga läsare av den här bloggen, kommer det att bli välkända teman. Det handlar förstås en hel del om sökmotoroptimering där också. Men, jag känner redan efter två blogginlägg att det öppnar mitt bloggande på den här bloggen. Genom att skriva längre och mer stringenta poster där, kan jag bli friare, rappare och kanske även lite (efterfrågat) elakare här. Det är också meningen att vi ska få igång ett mer nyhetsbaserat bloggande på Carnaby-bloggen.

De två första posterna tar upp min absolut största käpphäst sedan länge: resultatsidor, och hur många svenska sajter misshandlar dessa, genom att inte ta dem på tillräckligt stort allvar. Det temat kommer att rulla vidare ett tag, parallellt med tankar kring det mobila surfandet, som hos flera av våra kunder nu har blivit större än besöken från stationära och bärbara datorer.

Läs gärna de två första posterna. Själv tycker jag att de är rätt bra:

Ett annat som jag är sugen på att ge mig i kast med under hösten är tankarna om schematisk taggning, som ju ger stort genomslag i hur sajter presenteras hos Google och framför allt kan ge stora skillnader geografiskt vad gäller lokala sökresultat. Men gör de någon egentlig skillnad för placeringarna i övrigt? Just nu? I framtiden?

Ett fjärde tema handlar om användandet av modern webbteknik för att åstadkomma bästa UX-upplevelse i kombination med riktigt bra SEO-signaler. Ajax är fortfarande mest ett störningsmoment för oss som arbetar med SEO, men när man gör det på rätt sätt, genom att hijacka äkta länkar, genom att använda funktioner som URL History Push i kombination med Ajax eller gammal hederlig overlay-teknik, så kan det bli riktigt, riktigt bra. Det är inte minst Politism.se (som kollegan Christian Bolstad varit djupt inblandad i), SVT Nyheter och nya sättet som Booli.se visar upp sina objektssidor på.

Det femte, och svåraste ämnet för hösten, är frågan om hur väl Google tolkar de semantiska fält som en sökfras ingår i. Det finns uppenbara bevis för att Google använder sig av relaterade sökfraser som rankningfaktor, troligen i kombination med ord som är flitigt förekommande på övriga sidor som vill synas i ett sökresultat. Men i hur stor grad? Och, behöver de ”förstå” orden som vägs in i denna del av algoritmen, eller går de helt enkelt på någon sorts frekvensanalys?

Det blir, som vanligt, en spännande vinter. Stay tuned.