På torsdag möts Jajja och jag i debatt om SEO

Nu på torsdag möts jag och Jajjas grundare Mattias Kellquist i ett offentligt samtal om sökmotoroptimering, sökmotoroptimeringsmetoder och Jajjas omdaning från SEO-skojare till seriös SEO-konsult.

Sammanhanget är StockholmMediaWeek, och i samtalet som föregår det mellan mig och Mattias, möts Cecilia Geijer-Haeggström från Eniro och skandinaviske Googles Johan Kinnander i ett samtal om köpta länkar från sökmotorerna. Detta inför en publik som består av mediaköpare (som just nu säger sig bojkotta Google AdWords). Ett annat spännande samtal kommer att föras mellan Jonas Söderström och Matias Palm-Jensen från Farfar, ett samtal som till stora delar kommer att kretsa kring form kontra innehåll gissar jag.

Det ska bli verkligt spännande! Jag har ju uttalat mig rätt flitigt om tveksamma metoder inom SEO-branschen under året. Nu senast i Internet World där jag sade ungefär så här:

– De ägnar sig fortfarande åt de fula metoderna fullt ut. Anledningen tror jag är att de inte blir utsläppta på kundernas sajter och då väljer de att göra en cloakad sajt istället. Jag pratar med blåsta kunder i stort sett dagligdags, kunder som insett vad det är de köpt och att de har riskerat sina egna sajter.

(Sökkonsulternas ljusskygga metoder, IDG)

Inför samtalet på torsdag har jag förberett några fina exempel på de tveksamheter som Jajja fortfarande ägnar sig åt. Men min huvudfråga till Mattias Kellquist kommmer ändå att vara vad Jajja egentligen gör för sina mindre kunder idag. Jag har tittat igenom några sådana sajter som Jajja sköter, och det finns inte många spår av någon sökmotoroptimering på dem.

Jag tror nämligen inte att Jajja, Relevant Traffic, Webanalys och liknande företag längre har någon förståelse för världen de verkar inom. De arbetar i mångt och mycket i en värld som existerade för fem år sedan, när det räckte med en ytlig handpåläggning för att skaffa sökmotortrafik till en sajt. Idag, när såväl sökningarna på sökmotorerna som antalet tillgängliga sajter har mångdubblats, och kraven på effektiv kommunikation via webben har skärpts kan man inte hålla på och plocka med noframes-taggar och keywords. Det krävs ett bredare grepp och ett djupare engagemang för att lyckas inom SEO idag!