Description-texten – en säljande ingång till din sajt

Description-texten är ett attribut till meta-taggen i sidans html-kod. Även om sökmotorerna behandlar detta html-element en smula olika så är det väl värt att lägga lite extra kraft på att se till att varje enskild sida på din sajt har en fungerande description-text. Det är visserligen inte alls säkert att just den textsnutt du författar kommer att visas, särskilt inte på Google, men det vore väl synd att missa ett bra tillfälle att kortfattat och säljande beskriva innehållet på sidan?

<meta name="description" content="Den här sidan handlar om description-texten och om hur du kan påverka hur din sida presenteras i sökmotorernas resultatlistor." />

Om du har en dålig description-text på en sida så kommer varken Google, eller andra sökmotorer att använda sig av detta viktiga attribut. Istället plockar sökmotorerna allt som oftast upp en lämplig textsnutt, innehållande det ord eller den term du har sökt på, och det är inte alltid den mest välkomnande texten på sidan som visas. Men det går att se till att description-texten från din html-kod visas i sökresultaten.

Tänk dig att du har en sida som handlar om webbhotell. På sidan väljer du att stava ordet just så, vilket nog får anses vara korrekt svensk stavning av termen. Men, du är medveten om att många kommer att skriva webhotell, webb hotell eller web hotell när de söker på Google. Det skulle se rätt illa ut att blanda alla dessa typer av stavningar på sidan. Men i description-texten har du faktiskt en möjlighet att använda åtminstone en alternativ stavning. Om du sedan ser till att länka till sidan med samma alternativa stavning så kommer du se att Google så smångingom kommer att visa din description-text i sökresultaten.

Viktigt attribut på sajter med många likartade sidor

Allra viktigast är det att ha en korrekt skriven description-text på sajter som har många sidor som liknar varandra. Alltså sidor som har väldigt lite eget textinnehåll (tänk rese-sajter, webbutiker, och kataloger). Där är det väsentligt att man har en så unik description-text som möjligt för varje sida på sajten. Inte för att det primärt hjälper placeringen av sidan, utan som en signal till Google om att sidan skiljer sig från andra sidor på sajten, en signal som dessutom innehåller det viktigaste sökbegreppet för just den sidan.

Vad gör man när fel text visas?

Det finns sajter får en beskrivning som är direkt missvisande i sökresultaten. Detta beror oftast på att description-texten saknas, ofta i kombination med att det faktiskt inte finns särskilt mycket text på sidan.

Som tur var är det lätt åtgärdat. Se till att lägga in en description-text på varje sida på din webbplats. Helst ska den vara unik för varje enskild sida. Om du står i begrepp att välja publiceringssystem ska du definitivt se till att detta, precis som i fallet med title-taggen, klarar av att visa en unik description-text från varje enskild sida du publicerar. Det duger bra med de första 155 tecknen i texten som står på sidan. Fler kommer nämligen aldrig att visas, eller ens hämtas av sökmotorerna.

Text från Open Directory Project – ODP

Detta gäller dock inte din huvudsida. Och särskilt inte om din sajt listas i ODP (Open Directory Project) (dmoz.org). Google har nämligen helt nyligen börjat lista DMOZ-listningen och DMOZ-beskrivningen i sökresultaten. Ett exempel ser du genom att söka på Nikke Lindqvist på Google. Detta har fått ett minst sagt blandat mottagande av sökmotoroptimerare, men så länge som detta bara händer med förstasidan så har åtminstone jag ingenting alls att invända.

Sajter som är hårt sökordsotpimerade och där alla sökningar leds in till förstasidan tycker dock inte om denna nyhet från Google eftersom detta gör det svårare fuska sig till en bra sökplacering tillsammans med en säljande text. Sajter som istället har satsat på allmän sökoptimering får oftast ganska få sökningar som leder till förstasidan, och där spelar denna nyhet inte så stor roll.

Skulle du ändå råka ut för att få en description-text som hämtas från en annan tjänst så finns det en enkel meta-tagg som du kan lägga till i html-huvudet för att undvika detta:

<meta name="robots" content="noodp,noydir" />

Nu börjar emellertid både Open Directory Project och Yahoo! att tappa betydelse, och detta problem uppstår inte så ofta längre.

Andra meta-taggar

Av de andra metataggar som kan användas så är det egentligen bara keywords-attributet som någonsin har haft någon som helst betydelse för sökresultaten. Denna betydelse är dock idag ytterst dimmunitiv. Även om det fortfarande finns sökmotorexperter som hävdar att t.ex. Google väger in även keywords-attributet så är dessas betydelse för din sajts placering i sökresultaten så liten att det är bättre att hoppa över detta meta-attribut, än att lägga kraft på att få till olika innehåll i keywords-attributet för varje sida på sajten.

Se även: Title-taggen och Title-texten