Dittforetagonline.se – Google ökar sin kundbas

När dittforetagonline.se presenterades i veckan så gjordes det med ett uppslag i DI, som en textlänk under loggan på Google.se och med allt det buller och bång som följer på en lyckad PR-insats. Och det är den väl värd!

Grundtanken i satsningen, att hjälpa småföretagare som idag inte har någon webbplats att komma ut på webben är  högst vällovlig, och den kommer dessutom att effektivt sparka undan benen på hela den lurendrejerisektor där Nordic Ace och Yellow väl är de mest kända representanterna.

Här möts alltså Google, Binero, Företagarna, Posten och (av hittills outforskad anledning) Telenor i ett samarbete där man gör det enkelt och säkert att ta sitt företag ut på webben. Det är bra partners och det fyller åtminstone mig med ett stort förtroende för webbplatsen.

Jag har därför, raskt bestämt mig för att testa tjänsten, och jag utnyttjar en av mina outnyttjade domäner, nikkelindqvist.se, för testet. Mina ingångspunkter i testet är de följande:

  1. Är det så enkelt att en företagare utan någon som helst webbkunskap kan använda verktyget?
  2. Hur väl är verktyget anpassat vad gäller sökmotoroptimering, alltså för att synas i Googles organiska sökresultat?
  3. Hur funkar spårbarheten i Analytics och liknande?
  4. Vad kostar det i slutänden för ett företag som vill använda det?
  5. Är det möjligt att flytta en webbplats som är skapad i verktyget till en annan sajt (alltså byta operatör men behålla sajten)?
  6. Vilken typ av kommunikation kommer jag att nås av, genom de företag som är partners i samarbetet?

Nåväl. Processen är igång. Rapporter kommer efterhand. Att jag själv, utan större svårigheter kunde sätta upp en sajt i verktyget är inte så mycket att skriva om, jag skulle vilja följa ett riktigt företag medan de gör det. Först ut i serien kommer därför en ananlys av hur bra verktyget svarar mot enkla SEO-krav att vara.

Ännu så länge är jag mest förvånad över att Google har tagit in Mediaanalys som SEO-partner i projektet och åker runt på turné i Sverige med dem. Eller kanske att Google i Sverige, som främst är en AdWords-försäljningsorganisation över huvud taget har ett samarbete med en enskild aktör inom sökmotoroptimering.